До "Местни избори 2019" може и да остава година, но партиите вече сондират имена за кметове. Някои от които звучат доста абсурдно.

След като от левицата пуснаха "кулоарно" името на бившата си съпартийка - омбудсмана Мая Манолова за градоначалник на София, днес към "номинацията" й за поста се присъедини и "Воля". От партията на Веселин Марешки изпратиха кратко съобщение, от което става ясно, че се обсъждали две имена за столичен градоначалник - на Манолова и на... президента Румен Радев. А мотивът на фармацевтичния и бензинов бос не е базиран на принципи, а на рейтинги от социологически проучвания, става ясно още от съобщението.

В него се посочва, че ръководството на "Воля" е провело работно съвещание, "с което се поставя началото на вътрешно-партийната дискусия за кандидатури, които партията да издигне за поста кмет на София на предстоящите догодина местни избори". "Сред имената, които бяха коментирани, заедно с това на Мая Манолова, бе обсъдено и името на Румен Радев", посочват от екипа на Марешки. След което цитират лидера:

"Според социолозите, той (Радев) е с много висок рейтинг. Така че не би трябвало кметската надпревара да го изплаши. Този пост дава много правомощия – тъкмо ще свърши нещо реално за народа".

Извън тази странна партийна новина, любопитното е, че от няколко дни насам представители на БСП вече на няколко пъти лансираха името на Мая Манолова. За да не е "самотно" добавиха и тези на депутатите Георги Свиленски, Петър Кънев и Елена Йончева, на евродепутата Петър Курумбашев и на шефа на столичната организация на социалистите и общински съветник - Калоян Паргов.

Отдавна обаче в средите на ГЕРБ се говори, че настоящият кмет Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за нов мандат, като името на Манолова, която да се ползва от подкрепата на най-голямата партия, се спряга като съвсем реалистичен вариант.

От БСП отричат да саботират вероятна подкрепа от ГЕРБ за омбудсмана като я причисляват към своите кандидати за кмет на София. Пред БНТ Калоян Паргов заяви, че левицата "не е номинирала никого", а само се "обсъждат имена по кафенета и на неформални форуми". 

От думите му стана ясно, че сондажи със самата Мая Манолова не са правени. Името и засега било "завъртяно в кулоарите", но понеже БСП била демократична партия, кулоарната приказка изтекла към медиите.

"Ще ги питаме когато започне процедурата", заяви Паргов по адрес на потенциалните кандидати, в това число по адрес на самия себе си.