„Администрацията на Доналд Тръмп излиза от договори или предоговаря остарели договори, споразумения и други, които не отговарят на суверенните ни интереси или на интересите на нашите съюзници.“

Това заяви днес в Брюксел американският държавен секретар Майк Помпео. Той произнесе реч в централата на Германския фонд "Маршал".

Помпео е в Брюксел за участие в срещата на външните министри на НАТО. Той обаче не обяви, както немалко хора очакваха, че САЩ ще излязат от сключения през 1987 г. със СССР Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Това не се случи.

„Най-важният въпрос днес е да изясним дали съществуващият свят и система работят за хората по света“, каза той.

И изтъкна, че умиротворителните мисии на ООН се влачат с десетилетия, без изобщо да се доближат до мира.

„Знаем, че ООН е създадена като организация на миролюбивите страни. Днес аз питам дали тя изпълнява правилно мисията си в Западното полукълбо. Организацията на американските държави, един от чиито стълбове е демокрацията, включва в себе си страни като Куба, Венецуела и Никарагуа. Дали Африканският съюз защитава интересите на членовете си?“, попита Помпео.

След което се прехвърли върху Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ). Първият дипломат на Вашингтон заяви, че в бизнес общността, откъдето идвам самият той, се питат дали тези две институции изпълняват мисията си за възстановяване на пострадалите от войната територии и насърчават частните инвестиции. САЩ настояват те да намалят финансирането на страни като Китай, които вече имат достъп до финансовите пазари, за да увеличат капиталите си.

Не му се размина и на ЕС.

„Европейският съюз е най-големият търговски партньор на страната ни. Но поставя ли интересите на гражданите над тези на бюрократите тук, в Брюксел?“, попита Помпео.

И продължи, че вредни играчи се възползват от липсата на американско лидерство. Това е отровният плод на американското оттегляне и Тръмп е решен да обърне нещата.

За международното положение

„Икономическото развитие на Китай не доведе до демокрация и регионална стабилност, а до повече репресии и регионални провокации. Приветстваме Китай в световния либерален ред, но не и с това поведение. Пекин се възползва от слабостите на Световната търговска организация (СТО) и краде интелектуална собственост. Световното обществено мнение е парализирано и не може да спре тези нарушения на човешките права в оруелски стил.“

Така държавният секретар характеризира ситуацията в най-населената страна в света.

След което се прехвърли на Иран:

„Техеран не се присъедини към световната общност след подписването на ядрената сделка, а харчи новопридобитите си богатства за терористи и диктатори. Иран държи много американски заложници и не спазва резолюциите на Съвета за сигурност.“

И така дойде редът на Русия.

„Москва трябва да прегърне западните ценности на свободата в международното сътрудничество. Вместо това тя потиска гласовете на опозицията и нахлу в суверенни държави като Грузия и Украйна. От години насам Кремъл нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег“, изтъкна Помпео.

Вчера в Брюксел плъзнаха слухове, че САЩ ще използват срещата на външните министри на НАТО, за да обявят излизането си от Договора. Възможно е стъпката да бъде обявена след два месеца на срещата на военните министри на страните от пакта.

„Президентът Доналд Тръмп връща САЩ към тяхната традиционна централна лидерска роля - увери Помпео. - Той гледа на света такъв, какъвто е, а не какъвто искаме да бъде.“

Той припомни, че критици в страни като Иран и Китай казват, че причина за разпадането на сегашната действаща система е администрацията на Тръмп. Те твърдят, че Америка действа едностранно. Дори понякога европейските приятели на САЩ казват, че те не действат в интерес на целия сват. Това обаче не било вярно.

„Ние искаме световният ред да служи на нашите граждани, а не да ги контролира. Америка иска да бъде водач сега и винаги. Ето един пример. Рекорден брой страни оказват натиск върху Северна Корея. Никой друг освен САЩ не може да събере по този начин страни от всички краища на света, за да наложат санкции срещу режима в Пхенян“, заяви Майк Помпео.

Според него международните организации трябва да гарантират сътрудничество в налагането на ценностите на сигурността по света. Ако не - да бъдат реформирани или елиминирани.

„Когато договорите се нарушават, трябва да се изправим срещу нарушителите. Думите трябва да означават нещо“, продължи Помпео.

САЩ ще ни пазят и от Международния наказателен съд

Помпео отправи остри критики към всички международни организации. Той не подмина и Международния наказателен съд (МНС).

САЩ са начело и на усилията съдилища по света, включително МНС, да престанат да погазват „нашия суверенитет, вашия суверенитет и нашите свободи“, каза той. И припомни, че МНС разследва американски военнослужещи във връзка с войната в Афганистан.

„Ще предприемем всички необходими стъпки, за да защитим от несправедливо преследване нашите хора и хората от съюзниците ни в НАТО, които се сражават редом с нас в Афганистан. Знаем какво може да се случи и с нас, и с вас. Въпросът е дали този съд продължава да служи на първоначална си цел“, каза държавният секретар на САЩ.

Според него Тръмп няма намерение да отслаби или разруши тези организации. Това не е вярно. Америка иска всички достойни нации по света да изградят заедно нов световен либерален ред, който да е справедлив към всички.