Американската компания за споделения пътувания Uber е подала документи за първично публично предлагане на акции, съобщи в. "Уолстрийт Джърнъл".

Това става ден, след като основният им конкурент Lyft направи същото. По всяка вероятност обаче Uber ще излезе на борсата първа, а Lyft - през март или април догодина.

Очаква се компанията да достигна пазарна стойност около 100-120 млрд. долара. Ако наистина достигне тези очаквания, това ще е най-голямото излизане на борсата в историята на технологичния сектор.

Въпреки множеството забрани на дейността й по света, включително и в България, Uber продължава да расте, като предлага по света не само автомобилен превоз, но и доставка на храна, споделяне на електровелосипеди, и общи доставки.

Макар Lyft да се конкурира успешно с Uber на американския пазар, където двете компании предлагат подобни, но все пак различни като изпълнение услуги, Uber много по-рано успя да се разпространи по света и засега има стабилна преднина. На отворената борса обаче ще се види коя от двете компании има по-добър модел на работа.