Майките на деца с увреждания получиха приза "Човек на годината" за 2018 г.  Те са сред осемте личности и организации със значим принос и активност в защитата на правата на човека, животните и опазването на околната среда.

“Това бе най-масовата правозащитна акция в България през последните години, която постигна важни политически резултати”, каза Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет и председател на журито, връчвайки приза.

Усилията на група родители на лица с увреждания и съмишленици за цялостна промяна в начина, по който държавата откликва на специфичните нужди на хората с увреждания, датират от почти десет години. През 2018 г. активните родители организираха мрежа от протестни палаткови лагери в много български градове под мотото „Системата ни убива“, участваха в работни групи, срещи и дискусии с отговорни институции, за да се даде шанс за достоен живот и адекватни възможности за хората с увреждания и техните семейства. В резултат на усилията им, законовите промени, които трябва да поставят началото на дълго исканата промяна, бяха приети от Народното събрание. Дейността им продължава със създаването на Гражданска инициатива под името “Системата ни убива всички” и активност за реформа в системата на ТЕЛК., припомниха от БХК.

Български фонд за жените и клуб „Не си сам/а“ бяха отличени с подгласна награда за систематичните си усилия в борбата срещу насилието и стереотипите, основани на пола.

Интернет порталът Loveguide получи приза „Вдъхновение на годината“ за застъпничеството си за правата на децата и младежите в България.

Фондацията „Дивите животни“ и организацията за защита на животните „Четири лапи“ спечелиха наградата „Застъпници на годината“ за спасяването на лъвчетата Масуд и Терез, родени в разградския зоопарк, както и за продължаващите грижи за останалите в зоопарка животни.

Отличието „Журналист на годината“ отиде при Димитър Стоянов (Биволъ) за усилията му за утвърждаване свободата на словото и разобличаване на неправомерни действия на органите на реда.

Призът "Активисти на годината" журито присъди на Младежка ЛГБТ организация “Действие”, фондация “Ресурсен център – Билитис” и фондация GLAS за съвместната им работа по отварянето на Rainbow Hub – първият общностен ЛГБТИ център в България, както и за инициирането на онлайн петиция за признаване на еднополовите бракове, събрала вече 5000 гласа.

Андриан Христов, директор на училището в с. Иваново край Харманли, получи отличието в категория “Постоянство и храброст” за успешната и продължаваща интеграция на деца-бежанци и усилията за защита на правото им на образование.

В категория „Доблест на годината“ наградата спечели Национална гражданска инициатива 7000 за кампанията за отмяна на запрещението и въвеждането на подкрепеното вземане на решение, запазващо достойнството и правата на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми.