Правителството не трябва да влиза в ангажименти за новия енергиен проект за газопреносна тръба "Турски поток". Това заявиха в своя позиция днес от "Демократична България".

"Тук важи българската поговорка "да изпуснеш питомното и да гониш дивото". Имаме договор за пренос на газ с Русия, сега пускаме втора тръба на фона на проваления Южен поток", заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. "Това ще струва 3,3 млрд. евро на Булгартрансгаз. Това дружество няма пари, ще се вземе кредит."

А това създава риск да загубим собственост в бъдеще, добави той. Бившият депутат Мартин Димитров пък отбеляза, че няма никакви конкретни цифри за проекта, освен грубия разход - а той според него ще е дори по-голям.

"Няма никакво официално предложение от Русия. Изменят енергийната стратегия, вкарват вътре Южeн поток, без да има нищо уговорено", отбеляза той за правителството.

Възможността втората тръба на "Турски поток" да мине през България се обсъжда от лятото. Месеци от страна на Русия имаше намеци, че страната ни може да влезе в плана им, но в края на ноември кабинетът потвърди, че "Газпром" е пратил официално съобщение, че проявява интерес за третата обвързваща фаза на пазарния тест. 

"Русия търси механизми да заобиколи Украйна. Това е техният интерес. Какъв е българският интерес?", попита Атанасов.

Трябва ни конкуренция, нови източници на гориво, ако искаме ниски цени на газта и парното, отбеляза още Димитров. А добри преговори за цените с "Газпром" можем да постигнем с Еврокомисията, нещо, доказало се в други страни в ЕС и вече предложено от европейската институция.