След неколкочасови дебати депутатите приеха измененията в Изборния кодекс, с които се ограничава машинното гласуване, въпреки че по закон то отдавна трябваше да действа за всички видове избори и за всички секции, както и пращането на електронното дистанционно гласуване в забвение до неясно кога. Бе прието още в секционните избирателни комисии (СИК) да бъде въведено видеонаблюдение, както и да отпаднат номерата в бюлетините, с което на практика се въвежда своеобразен образователен ценз – проверка дали ако пред партията няма число, избирателят ще може да прочете за кого да гласува.

Очаквано най-ожесточени бяха дебатите по отношение на машинния вот. Въпреки че от ГЕРБ твърдят, че подкрепят въвеждането на машини във всички секции с някои изключения, това не пролича нито от предложения от тях и "Обединени патриоти" проект за изменение на ИК, нито от днешните изказвания от парламентарната трибуна. Машинното гласуване изведнъж се оказа опасно – заради… „човешкия фактор“.

България – страна на космонавти

Както е известно, с ИК от 2014 година бе въведено експериментално машинно гласуване, както и електронно такова, като бе разписано, че след президентските избори през 2016 година във всички СИК (общо около 12 500 с тези в чужбина) трябва да бъдат осигурени машини. Това правило трябваше да важи дори за частичните избори. По интернет пък трябваше да гласуваме за пръв път на вота за Европейски парламент през май 2019 година.

С измененията на ГЕРБ и ОП машини няма да има в чужбина, в социалните домове, в подвижните секции, на корабите и пр., както и в секциите с под 300 избиратели, а къде ще има – ще решава ЦИК по неясно какви критерии. Все пак е записано, че машини трябва да има поне в 1000 секции. Електронното гласуване пък съвсем изчезва като перспектива за дата за въвеждането.

„За“ машини във всяка СИК се обявиха от БСП и ДПС.

„Ще завършим годината с фойерверки. Фестивалът е отворен с Изборния кодекс. Това си е отмяна на отдавна заложено задължение на изборната администрация – те трябваше да осигурят право отпреди пет години да има машини за всички. За пет години постоянно действащата ни администрация не успя да го осигури. Страна на космонавти, IT специалисти и широк достъп до интернет катастрофира с елементарното въвеждане на машини“, констатира Крум Зарков от левицата.

И постави въпросите: а) В колко точно секции ще има машини, след като е разписано поне 1000? б) По какви критерии ЦИК ще решава къде да има и къде не? в) Имат ли гражданите Петров и Иванов равни избирателни права в хипотезата, в която двамата са от един избирателен район и в секцията на единия има машина, а на другия няма?

„Избирателите бяха лъгани и за електронното гласуване. С какъв апломб ГЕРБ при референдума се обявяваха за защитници на това гласуване, създадоха се очаквания у българските граждани в чужбина, че от 1 януари 2019 година ще гласуват електронно“, продължи Зарков.

Парламентът като гумен печат

И посочи, че управляващите очевидно не могат да се справят не само със сроковете за въвеждане на машинното и електронното гласуване, но и действат форсмажорно според всяка ситуация – като да удължат сроковете, в които общините трябва да имат изготвени Общи устройствени планове, за да се спре със строителството на парче, в т.ч. с бетонирането на Черноморието, както и да угодят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Факт, че от ГЕРБ внасят изменения в Закона за устройство на територията, с които за енти път дават възможност на общините да протакат с плановете, както и в закона за КПКОНПИ, с който дават право на комисията да конфискува имущество, въпреки че лицето е оправдано от съда по наказателното си дело.

„Не Изборен кодекс, правилник за настолна игра не може да се напише така! ЦИК иска това и ние го правим, кметовете искат това и ние го правим, КПКОНПИ иска това и ние го правим. Превърнахте правна комисия и парламента в гумен печат на администрацията!“, констатира Зарков.

Да налЕгаме машините

С доста противоречащи си една на друга тези излезе председателят на правната комисия и вносител на измененията Данаил Кирилов (ГЕРБ). От една страна, най-голямата партия много искала да се въведат машини навсякъде, от друга – не разбирал какъв е „гъделът“ на избирателите да искат да „налЕгат“ машините, от трета – нямало интерес от този тип гласуване (въпреки че статистиката показва обратното), от четвърта – нямало много смисъл от тях, защото „човешкият фактор“ пак влияел при броенето. А при броенето има голям риск от манипулации (факт – публична тайна е, че се „купуват“ членове на секционните комисии, а и броят на сгрешените протоколи е огромен, б.р.).

„Имаме симултанно, т.е. двойно броене по този способ. Имаме и грешки – не е подадена паметта на съответната флашка от СИК например“, посочи Кирилов, визирайки, че гласовете от машините също се броят от СИК, както и единични случаи на пропуски при предаването на информацията от тях на електронен носител.

„Пак подчертавам – тези промени произтичат като инициатива от ЦИК, където преимущество от 2014-а имат от вашата формация. Чудя се защо видеото за машинното гласуване, което беше достъпно в интернет – откритият урок на Мая Манолова как се гласува машинно в село Шишковци, където тя и кметът обясняват „налЕгаме тук, налЕгаме тук“ – е изтрито. Тук говорим за това членът на СИК или губи паметта, или крие разписките от машината. Какъв е специфичният гъдел на избирателя да налЕга на машина?“, иронизира Кирилов авторката на Изборния кодекс – Мая Манолова – бивш зам.-председател на парламента и депутат на БСП – сега омбудсман.

Подкрепата ми е по-голяма от подкрепата ти

За електронното гласуване шефът на „плана“ увери, че ГЕРБ го иска, но хората вече не го искали заради възможността гласовете да се манипулират отвън. Кирилов подчерта, че в чужбина по-голямата част от избирателите гласуват за ГЕРБ и в този смисъл най-голямата партия има повече интерес от всички останали да въведе интернет вота. Но не го прави в името на сигурността.

„Пак посочвам – ние не се отказваме от плана, който беше установен в ИК при последното изменение за разписване на мерките на този способ за гласуване. Ние отчитаме волята на българския избирател, отразена в референдума по този въпрос. В същото време не можем да не отразим промените в доверието към този способ“, посочи той.

От левицата продължиха да връщат дебатите към машинното гласуване. Филип Попов обвини ГЕРБ и ОП, че като не го въвеждат, искат да си осигурят служебна победа – виждайки, че подкрепата за ГЕРБ спада. „Кой ходи за гъби, кой за друго – гражданите се отказват от гласуване заради усещането за предопределеност“, допълни и Иван Иванов. А Явор Божанков цитира Йосиф Сталин с: „Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете.“

Тука има преференция, тука няма

Кирилов даде заявка, че ще оттегли предложението си за премахване на номера на бюлетината. Срещу тази му идея се обявиха от ДПС, както и от БСП. Както Клуб Z писа, новият актуален текст е номерата на партиите да се разминават с тези на кандидатите – или на едните да са от 0 до 100 например, а на другите от 100 нагоре. Формално това е мотивирано с елиминирането на т.нар. феномен 15/15, който изпраща във властта кандидати, имали късмета индивидуалният им номер да съвпадне с този на партията или коалицията, която ги излъчва.

По този повод от Движението се възползваха отново да поискат отпадането на преференциалния вот.

„Преференцията не успя да се утвърди и да изиграе ролята, за която беше въведена. Тя е средство за вътрешнопартиен контрол на вота. Ще предложим да отпадне или да се изчислява по начин, който няма да позволи едно голямо семейство да пренарежда листите“, даде заявка Хамид Хамид (ДПС).

И обяви как ДПС подкрепя машинния вот във всички секции с някои изключения. Но не подкрепя електронното гласуване заради „кибервойните“ и „киберзаплахите“, за които говори целият свят.

„Доста по-напреднали държави бяха тръгнали по този път и го отмениха. Ние не виждаме на този етап достатъчно гаранции. Ако са същите IT специалисти, които работеха по сайта на Търговския регистър – горко ни”, констатира Хамид, препращайки към срива на ТР през това лято.

А кой прави софтуера

На отпадането на номера на партията обаче държат от ОП с идеята, че така малограмотните избиратели, по традиция податливи на идеята да продадат гласа си, няма да могат да гласуват контролирано.

„За нас е важно номерата да отпаднат. Да спрем този процес хората да гласуват за номера – трябва да са интелигентни да направят избор, а не да гласуват за един номер“, посочи Юлиан Ангелов (ОП).

Ангелов също намеси „човешкия фактор“ в процеса на броене на машинните бюлетини.

„За нас е важно г-н Петров и г-н Димитров, когато гласуват, да има тайна на вота и техният вот да не бъде манипулиран. Трябвало да се заобиколи човешкият фактор – а кой обработва данните, кой прави софтуера?“, постави още по-генерално въпроса „патриотът“.

„Във всички електронни регистри в държавата има човешки фактор. И в тях ли се съмнявате?“, опонира Иван Ченчев (БСП). И получи отговор – естествено.

Едни чиновници следят на камерата

Очаквано спорен се оказа и въпросът с видеонаблюдението в СИК. В действителност между двете четения ще се уточнява дали ако се въведат камери в секциите, то те ще снимат по време на целия изборен ден или само в края му – при броенето на бюлетините, в какъв параметър ще заснемат, както и няма ли опасност да се заснемат личните карти на хората, отишли да гласуват, докато ги предоставят на членовете на СИК.

За "Обединени патриоти" обаче това не са единствените дискусионни въпроси по предложението (което идва от „Воля“ и е подкрепено от всички партии на практика, без ОП). От ОП видяха във видеонаблюдението още една форма за контролиране на вота.

„Застава всеки представител на дадена партия пред компютъра и гледа кой е гласувал и кой не и веднага изпраща хора да гласуват. Нека да се заснема как СИК брои, а не кой ходи да гласува. Аз знам какво ще става в общините, контролирани от ДПС – цялата местна администрация ще следи кой е гласувал и кой не и ще ходят да вадят тези, които не са гласували“, посочи Ангелов.

Към края на дискусията Георги Свиленски от БСП я обобщи така:

„Маските паднаха. ГЕРБ и ОП не искат машинно гласуване. БСП и ДПС искат. „Воля“ и БСП искаме видеонаблюдение след края на изборния ден. Ако не е честно машинното гласуване – кажете „нула машини“. Крайно време е някой да излезе от ГЕРБ и да каже искате ли или не машинно гласуване. 12 000 секции – 12 000 машини. Ако смятате, че е нечестно – елате, убедете ни в това и го отменете.“

Предстои измененията да влязат в спешен порядък на заседание на правната комисия, където партиите ще направят предложенията си между двете четения. След това също толкова спешно ИК ще влезе за гласуване в залата. Причината е, че според Венецианската комисия изборно законодателство не трябва да се пипа поне шест месеца преди следващите избори. А следващите са през май 2019-а.