Голямата индивидуална награда "Полицай на годината" отива при млад катаджия от Пловдив. Това стана ясно днес на церемония в НДК, където да уважат полицаите дойдоха главният прокурор Сотир Цацаров, заместниците му Иван Гешев и Борислав Сарафов, цялото ръководство на МВР, политици и др.

Представител на правителството бе вицепремиерът Красимир Каракачанов.

 

Цацаров и Борислав Сарафов - казват - никога не са гледали в различни посоки в прокуратурата. Затова и доскорошният зам. главен прокурор бе избран с пълно единодушие за директор на Националното следствие и... зам. главен прокурор.

Уставна униформа и визия показа новият почти сигурен главен секретар Ивайло Иванов.

Ето и пълния списък на МВР:

НАГРАДИ ОТ ИЗДАНИЕТО „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА"

Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2018"-  младши полицейския инспектор Тодор Иванов Тошев от група „Охранителна полиция" към Районно управление-Септември при Областната дирекция на МВР в Пазарджик. За активното му участие при осъществяване на ефективен контрол на пътното движение в малките населени места.

Индивидуална поощрителна награда се присъжда и на Светослав Михайлов Иванов, младши автоконтрольор в Районното управление в Козлодуй при ОДМВР-Враца - за самоотвержено изпълнение на служебните задължения. В началото на този месец в извънработно време той се притече на помощ на жителка на с. Бутан и благодарение на бързата му реакция нападателят бе задържан. Той винаги оказва помощ на местната власт, когато тя има нужда от това. Младши автоконтрольор ИВАНОВ получава и Сребърна карта на СБА.

Третата индивидуална награда отива при Георги Димитров Василев – младши автоконтрольор в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" към сектор „Пътна полиция" при ОДМВР-Велико Търново - за доблестна постъпка. На 5 октомври вечерта, прибирайки се от работа, той намира в парк в старата столица портфейл с голяма сума пари, лични документи и кредитна карти на млада жена. В портфейла няма телефон и адрес на собственичката, но полицаят се връща в службата си, установява самоличността й и се свързва с нея, за да й върне намерените вещи.

Втори подгласник при индивидуалните награди е Цветлин Михайлов Минков – инспектор в група „Охранителна полиция" към Районното управление в Аксаково при ОДМВР-Варна - за проявени от него професионализъм, съобразителност, находчивост и постигнати високи резултати. Благодарение на неговите действия е разкрит въоръжен грабеж на казино във Варна, задържани са извършителите на противозаконно отнемане на автомобил и е установена нива, засята с канабис.

Първа индивидуална награда "Полицай на годината" е за инспектор Добрин Валентинов Харалампиев, старши разследващ полицай в отдел „Разследване" на ОДМВР-Русе - за доказан професионализъм и изключителен принос в работата по разследване на тежки криминални престъпления, сред които три производства за умишлени убийства и две за разпространение на наркотични вещества, като всички те са със значим обществен интерес и юридическа сложност.

Голямата индивидуална награда "Полицай на годината 2018" е за младши инспектор Стойчо Стоянов Яковски, младши автоконтрольор, I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" на сектор Пътна полиция в ОДМВР-Пловдив - през 2018 година той организира и проведе обучение по „Безопасност на движението" в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета.

Той спасява и живота на 4-годишно дете. Това се случва на 8 ноември по време на демонстрация на служители на Специализираните полицейски сили в Пловдив. Детето е сред публиката, припада и гълта езика си. Спасява го само бързата и професионална реакция на младшия инспектор. Младши инспектор Яковски ще получи и награден кортик от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и Златна карта на СБА.

Поощрителна награда получават служителите на сектор „Масови мероприятия" на Столичната дирекция на вътрешните работи - секторът получава отличието си за постигнати трайни професионални резултати, висок професионализъм и отлично изпълнение на възлагани важни задачи. През тази година секторът е взел участие в охраната на 14 792 масови мероприятия като: срещи от програмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, посещения на чуждестранни политически и духовни лидери, граждански протести, спортни събития. Освен това служителите му са оказали множество съдействия на различни структури от МВР за разкриване на криминални престъпления в столицата.

Трети подгластник е сектор „Противодействие на криминалната престъпност" на ОДМВР-Плевен -  за успешни разследвания, довели до разкриването на грабежи на значителни парични суми от лица, осъществяващи инкасова дейност, извършени през периода от 2016 до 2018 г. Един от тези разкрити случаи е обирът в офиса на банка „Сосиете-Женерал Експресбанк" през септември 2016 г., когато бе отнета сума в размер на 237 000 лв. Благодарение на тях са разкрити и две убийства в гр. Искър и в гр. Червен бряг. Разкрити са 17 телефонни измами, множество кражби на МПС, издирени са 50 лица, иззето е голямо количество наркотични вещества.

Втора колективна награда "Полицай на годината" се присъжда на служителите от сектор „Противодействие на престъпността през граничните контролно-пропускателни пунктове" при Главната дирекция „Гранична полиция" - за проявен от тях висок професионализъм и постигнати резултати в борбата с престъпността срещу трафика на хора, с цел сексуална експлоатация, прането на пари и подкрепа на жертвите на трафик на хора. Благодарение на усилията на сектора и участието им в международна полицейска операция е разкрит канал за извеждане на млади жени за Франция. Тя е реализирана с Централната служба на Франция за борба с трафика на хора съвместно с EUROJUST /ЕВРОДЖЪСТ/, Национална следствена служба, териториални структури на ДАНС и прокуратурата. Операцията е проведена на територията на три държави: България, Франция и Германия. Задържани са 9 трафиканти, издадени са 16 европейски заповеди за арест и са разпитани 51 жертви на престъпната дейност.

Първа награда сред колективите получават служителите от сектор „Престъпления против собствеността" при Главната дирекция „Национална полиция".

В резултат на проведените от сектора самостоятелни и съвместни с други служби полицейски операции за изминалата година са разкрити и задържани извършители на редица престъпления. Професионалното им разследване доведе до задържането на молдовски граждани, неизвестни до момента на МВР, които взривиха и откраднаха от банкомат в Стара Загора сумата от 58 000 лева. Показателно за работата на сектора е установяването и задържането на четири лица, съпричастни към извършена взломна кражба от частен дом в гр. Бургас, при която бяха отнети пари, златни накити, благородни камъни и 4 картини на български художници.

Никой от "старата школа" не е забравен.

Голямата колективна награда „Полицай на годината 2018" се присъжда на служителите от сектор „Фалшификации" при Главната дирекция „Борба с организираната престъпност".

С участието на служители от сектора от началото на годината до момента са извършени шест реализации. Разкрита е организирана престъпна група, действаща на територията на пет държави - България, Албания, Испания, Доминиканската република и Великобритания, занимаваща се с изработка и разпространение на неистински официални документи и организиране на международен канал за нелегална миграция. В резултат на усилията на колегите са задържани 16 лица, на 7 са повдигнати обвинения, като 4-ма са задържани под стража, а на трима е наложена мярка „парична гаранция". Благодарение на тях е разкрита и организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични монети с номинал 2 паунда. Открита е незаконна монетарница в кв. Коматево, иззети са 34 973 неистински монети, задържани са 6 лица, като на 3 от тях са повдигнати обвинения.

Две специални награди за граждански принос към работата на полицията:

Петокласникът Златомир Захариев Матеев от град Шумен - за проявени от него съобразителност, наблюдателност и забележете – детективски способности, помогнали му за разкриване на кражба на велосипед.

Илия Захариев от град Димитровград - за проявена от него гражданска позиция и съдействие на полицията за разкриването на участник в две телефонни измами на възрастни хора от Димитровград и село Меричлери.