Идеята на властта и в частност на здравния министър Кирил Ананиев правителствената болница "Лозенец" да стане детска болница се препъна в зравната комисия в парламента. С 11 гласа "за", без против и с 11 "въздържал се" комисията не прие решението за преструктуриране.

Здравният министър Кирил Ананиев призна, че е изненадан от резултата, след като депутатите бламираха правителственото решение. А председателката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че при това положение последна дума за бъдещето на промените в Закона за лечебните заведения, с които трябва да се реализира идеята на Ананиев, ще е на пленарната зала. 

Не само опозицията от БСП, но и партньорите във властта от "Обединени патриоти" се въздържаха при гласуването днес. От коалицията обявиха, че очакват темата да е обект на дискусия в коалиционния съвет на управлението, защото идеята не е била предварително обсъдена. 

Опозицията и патриотите настояха темата да бъде отложена, докато не бъде представен подробен план за преструктурирането и убедителни мотиви за нуждата от него. 

Кирил Ананиев увери комисията, че съществуват анализ, обсъждания и яснота за стъпките.

"Те са в главата на нашето ръководство но не мога да говоря в момента, имаме готовност, имаме структура на болницата, имаме ясното знание за нужния персонал, апаратура, техника. Ще го споделим с вас, но сега не съм оторизиран за това", каза самоздравният министър.

Ананиев намекна, макар и много предпазливо, за лошото финансово състояние на болница "Лозенец". Заради дългове от 30 млн. лв. в лечебното заведение предстои одит от финансовата инспекция.

"Не, че бързаме, но ситуацията в болницата е такава, че после да не стане късно и за Медицинския факултет на Софийския университет, и за работещите там, и за персонала, за студентите, да бъде късно за взимане на решения за тях. Ако ме разбирате, ме разберете. Ако не, после друг ще носи отговорност за това, което се случва", заяви в края на дискусиите здравният министър.

Ананиев заяви пред депутатите, че има предвидени финансови средства за преобразуването както по норвежкия финансов механизъм, така и с бюджета.

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев заяви, че България е закъсняла с откриването на такава болница

 "Но дали закриването на болница "Лозенец" е най-доброто", попита той.

Съмнения за идеята на Ананиев изрази и ректорът на Софийския университет "Св. Климен Охридски" Анастас Герджиков. Той също не е бил предварително запознат с инициативата на здравното министерстно.

"Никой не е против да има детска болница, но защо да унищожим болница "Лозенец", попита той.

От опозицията също поискаха повече конкретика и ясен план от здравния министър и поискаха отлагане на темата. Не подкрепиха и действията на Софийския университет, които заплашиха с протести заради промяната. Но и отбелязаха, че няма необходимата яснота за една такава крачка.