Отварянето на Изборния кодекс (ИК) е нещо като отварянето на кутията на Пандора - всеки се възползва от възможността да направи предложения за генерални промени в начина, по който се произвеждат изборите у нас. И то без да се съобразяват много с това, че Венецианската комисия не гледа с добро око на това да се правят ремонти в ИК шест месеца преди избори, камо ли радикални. Сега ИК е отворен от управляващите и се събират предложения между двете четения. А вече се чуват искания за премахване на преференцията – единственият мажоритарен елемент във вота в момента, както и за въвеждането на видеонаблюдение, ефектът от което, както и цената никой не е изчислил.

Какво искат управляващите

Както е известно, заради нежеланието, невъзможността или и двете на държавата, машинното гласуване, както и електронното дистанционно такива, не се въвеждат. Машини за гласуване трябваше да има във всички секции (около 12 500 в страната и в чужбина) на всички видове избори, в т.ч. частичните след президентските през 2016-а. Това обаче не се случваше, а Централната избирателна комисия (ЦИК) дори бе осъдена. Електронно пък трябва да гласуваме, според сегашния Кодекс, още на вота за Европейски парламент през май догодина.

ГЕРБ и Обединени патриоти сега предлагат датата за електронното гласуване да отпадне напълно, т.е. ще бъде въведено неясно кога, а за машинното се предлагат нови ограничения – да не се гласува с машини в секции с под 300 избиратели (а там най-често има контролиран вот, б.р.), да не се гласува с машини в чужбина и др. Мотивът: до изборите остава по малко от половин година и няма време за изработка на машини.

За сметка на това обаче управляващите искат държавната фирма "Информационно обслужване" АД да произведе машините, които все пак ще бъдат поставени в поне 1000 секции.

ГЕРБ и ОП предлагат още отпадане на номерата на партиите – за да се избегнел феноменът 15/15.

Какво иска ДПС

За Движението за права и свободи нищо старо не е забравено. От партията се възползват от отварянето на Изборния кодекс, за да се опитат за пореден път да елиминират преференциалния вот. Оттам отдавна настояват за вдигане на прага така че да не е равен на процент, а на цената на едно кандидатско място.

Мотивът им е, че сега една голяма фамилия може да пренареди общинската листа например. Традиционно Движението има проблем с преференцията и се бори срещу нея вътре в редиците си като забранява на кандидатите в листите си да водят собствени кампании. Партията загуби на практика едно депутатско място в този парламент, след като Ангел Исаев, влязъл в него благодарение на феномена 15/15 отказа да напусне и остана независим.

От ДПС ще настояват отново и да се разреши агитацията на майчин език, разказа депутатът Хамид Хамид. Традиционно част от електората на партията не владее добре български.

Иначе ДПС подкрепя въвеждането на машинен вот навсякъде и е против електронния.

Очаквано ДПС се обяви "против" премахването на номерата пред партиите, тъй като това се явява своеобразен образователен ценз – проверка може ли гласоподавателят да прочете за кого гласува, ако го няма номерът отпред. Затова предлагат, ако се пипат номерата в бюлетините, то дублиращото се число в кандидатската листа да бъде прескочено. Или ако ДПС например се явява с партиен номер 15 от жребия на ЦИК, в листите й пред кандидатите да се прескочи номер 15.

ГЕРБ е съгласна да отстъпи по отношение на номерацията – предлага вариант номерата на партиите да са от 0 до 100, а на кандидатите от 100 нагоре – за да няма дублиране. Спорният момент тук обаче е, че "патриотите" настояват номерата да отпаднат – като мярка срещу контролирания вот.

След като от "Информационно обслужване" заявиха, че не могат да изработят машините, Движението смята да предложи дружеството да е техен собственик и да изработи само софтуера, за което има капацитет.

Какво иска БСП

От левицата са твърдо „за“ гласуването с машини и са против да се правят експерименти с бюлетините и с преференциите, с които видимо от данните хората вече свикват и феноменът "15/15" се среща все по-рядко с всеки следващ избор.

БСП има някои предложения, които са съществени за подобряване на честността на изборния процес – като изготвянето на регистър на избирателя и възможността всеки да провери дистанционно гласувал ли е. Това е мярка в борбата срещу т.нар. мъртви души.

Какво иска "Воля"

"Воля" предложи, а останалите партии възприеха, да се въведе видеонаблюдение в изборния ден и всеки да има онлайн достъп, за да наблюдава какво се случва в секцията. Това предложение не бе подкрепено с финансова обосновка – най-малкото, но всички го възприеха като панацея срещу изборните нарушения вътре в Секционните избирателни комисии. То се хареса дори на държавния глава Румен Радев, който го възприе като свое предложение.

Но – камерите в СИК пораждат въпросите: а) няма ли опасност от нарушаване на тайната на вота, ако се снима по време на целия изборен ден и б) няма ли камерите да спомогнат за контролирания вот – "дилърите" на гласове да следят кой е дошъл до урната и кой не и да активизират електорат в последния момент.

Заради тези въпроси управляващите склониха, ако се възприеме идеята за видеоконтрол, то камерите да се включват след края на изборния ден – при броенето на бюлетините и попълването на протоколите. От ДПС предлагат точно обратното – да се снима по време на целия ден – дори и пред секциите половин час преди откриването им.

Няма отговор и на това с каква техническа инфраструктура и човешки ресурс може да се обезпечи това предложение, както и колко би струвало. Има вероятност да е на цената на едни машини във всички секции.