Драмата с "Брекзит" все повече се заплита и британските всекидневници са пълни с възможни сценарии какво може да се случи и какъв изход може да се предложи за излизане от задънената улица, в която Великобритания се оказа, съобщава БТА.

Един от най-известните коментатори на лондонския "Гардиън" - Поли Тойнби, противничка на излизането на страната от ЕС, е озаглавила своята статия "Дясно съзаклятие води "Брекзит" и Великобритания към ръба на пропастта". Според нея надвисващата икономическа криза изобщо не вълнува привържениците на "Брекзит". Те се борят със зъби и нокти за оцеляването на своя "фантасмагоричен проект".

"Тук изобщо не става дума за това да си върнем обратно контрола (от Брюксел). Просто никой в момента не контролира нищо, лошите икономически новини се сипят ден след ден. Предупрежденията за буря заради предизвиканата от Тръмп глобална търговска война са заплашителни, но британската безизходица предизвиква криза, "произведена във Великобритания". Все още не сме на ръба, засега просто сме повлечени надолу от кално свлачище", описва авторката сегашната ситуация.

"Гардиън", който е привърженик на европейската идея, излиза с поредната редакционна статия, която критикува действията на премиерката Тереза Мей в тази критична ситуация. Според вестника тя преследва три цели.

"Първата е да се задържи на премиерския пост. Втората е да получи парламентарно мнозинство за своето споразумение с Европейския съюз за напускане. Третата е да постигне първите две цели, без да разцепи Консервативната партия. Малко вероятно е да успее", се казва в редакционния коментар.

Всекидневникът вижда причината в противопоставянето в партията на Мей между тези консервативни депутати, които искат втори референдум, и онези, които искат "твърд Брекзит". Мей се надяваше всяка от тези групи да действа в свой интерес, но вместо това те взеха да си сътрудничат, спонтанно отхвърляйки нейното споразумение с Брюксел. Тя искаше да ги накара да избират между нейното споразумение, "Брекзит без споразумение" или да няма "Брекзит" изобщо.

Твърдите привърженици на "Брекзит" обаче не смятаха, че нейното споразумение е в състояние да избегне втори референдум, докато привържениците на втори референдум в Консервативната партия не виждаха в нейното споразумение начин да се попречи на "десните абсолютисти" да се доберат до "Брекзит без споразумение".

Така и двете крила в партията заклеймиха споразумението като "слугинско". Неуспехът на Мей да спечели на своя страна поне едната от тези две фракции е в основата на нейните парламентарни беди, отбелязва "Гардиън".

В друга статия вестникът разглежда нарастващата вероятност от втори референдум като изход от задънената улица. Според автора той би бил оправдан, защото вече "е ясно, че най-важното за страната решение от един век бе взето след кампания, белязана от лъжи, лични амбиции и вероятно руска манипулация". Междувременно излязоха наяве нови факти за цената и последствията от напускането на ЕС. А щом фактите са други, то и хората може би вече мислят различно, отбелязва "Гардиън".

Но веднага предупреждава, че има и много важни причини за опасения, ако отново се тръгне по този път.

"Вероятно няма по-добър начин хората да бъдат разгневени от това да им се каже: първият ви вот беше ОК, но не съвсем. Колко демократично е да караш обществото да ревизира своето мнение, докато то удовлетвори елита", пита риторично авторът.

Затова според него по-добрият вариант е да има не референдум, а преферендум, т.е. да се формулира серия от ключови въпроси за отношенията с ЕС и този въпросник да се постави на гласуване, за да се изяснят предпочитанията на избирателите по всеки един от тях. Така политиците ще могат да узнаят какво точно избирателите одобряват или не одобряват в тези отношения и да съставят ясна картина към какво да се стремят в отношенията с ЕС, и биха били удовлетворени и двата лагера.

А друг лондонски всекидневник - "Индипендънт", който ратува за това народът да има последна дума, т.е. втори референдум, отново отбелязва, че тази идея все повече набира сили, включително и сред определени среди в правителството, въпреки категоричното нежелание на премиерката.

В аналитична статия вестникът разглежда вариантите как да бъде формулиран въпросът, като отбелязва, че всеки вариант има плюсове и минуси и ще има недоволни при всеки от тях. 

Най-елементарно би било на електората да се зададе същият въпрос, както през 2016 г. - напускане или оставане в ЕС. Но този въпрос повтаря и грешката от предишния вот: какво всъщност означава "напускане? Именно това е същността на безизходицата, в която правителството се озова сега, особено ако се повтори същият резултат.

Друг възможен вариант е с два или три въпроса например: Оставане, одобрение на споразумението на ЕС или напускане без споразумение, или само с два от тези въпроси. Затова трябва сериозно да се помисли, ако се стигне до нов референдум, заключава вестникът.