Броят на журналистите, убити по света като отмъщение за тяхната работа, се е увеличил почти двойно през тази година, сочи годишният доклад на "Комитета за защита на журналистите", цитиран от Асошиейтед прес.
Базираната в Ню Йорк организация е установила, че до 14 декември 2018 г. в света са убити най-малко 53-ма журналисти, като 34-ма от тях са станали жертва на отмъщение заради работата си, докато през 2017 г. убийствата за отмъщение са били 18 от общо 47-те, документирани от комитета.
Докладът, публикуван днес, споменава убийството на коментатора от "Вашингтон пост", саудитския журналист Джамал Кашоги, критик на управляващия режим в Саудитска Арабия, както и убийствата на разследващите журналисти Ян Куциак в Словакия и Дафне Каруана Галиция в Малта, отбелязва АП. Според организацията нараства броят на журналистите, които попадат в затвора. Освен убийствата за отмъщение журналисти са загинали и по време на бойни действия, под кръстосан огън или при изпълнение на други опасни задачи, посочва докладът.
Най-смъртоносната страна за журналистите през тази година е бил Афганистан, където са били убити 13 журналисти, включително при самоубийствени бомбени атентати, организирани от "Ислямска държава". В Сирия и Йемен обаче въпреки опустошителните граждански войни са убити най-малко журналисти от 2011 г. насам - трима в Йемен и 9 в Сирия, за разлика от 31 през 2011 г., но това може би се дължи на ограничения достъп и естремния риск, които възпират медийните визити. 

"Контекстът на тази криза е разнообразен и сложен, тясно свързан с промените в технологиите, които позволиха повече хора да практикуват журналистика и направиха журналистите излишни за политическите и криминалните групи, които някога се нуждаеха от новинарските медии, за да разпространяват посланията си", заключава докладът, цитиран от БТА.