Запалянковският тръст "Синя България", вторият най-голям акционер в "Левски" след Спас Русев, призова мажоритарния собственик за реформи в официална позиция. Феновете напомнят на бизнесмена за споразумение с тръста от миналото лято и предупреждават, че ще поискат свикването на общо събрание, ако Русев се "отклонява от вярната посока".

"Синя България" оценява представянето на "Левски" за 2018-а като "крайно незадоволително".

Вижте цялата позиция, без редакторска намеса:

"Тръст „Синя България“ оценява като крайно незадоволителни спортните резултати на ПФК Левски АД през 2018 г. Смятаме, че те се дължат изцяло на избрания от мажоритарния собственик г-н Спас Русев начин на управление и невъзможността му да се справи със структуриране на клуба, балансирането на бюджета и овладяването на процесите от ежедневната работа, които в крайна сметка рефлектират върху резултатите на отбора. Заради това смятаме, че едноличното управление трябва да води и до еднолична отговорност за резултатите.

Като сериозни проблеми през 2018 г. можем да отчетем:

- Закъсняла или липсваща административна и спортна реформа
- Невъзможността да се попълни ключов пост като спортен директор
- Слаба трансферна политика, чийто резултат е скъп отбор с минимални резултати
- Раздут щат на първия отбор, който пречи на нормалната тренировъчна дейност и натоварва бюджета на клуба
- Липса на качествени попълнения от юношеската школа на клуба


Като конструктивен партньор на мажоритарния акционер, ние смятаме, че единственият път за Левски е да се осъществи анонсираната вече структурна реформа. Тя трябва да стартира с назначаване на изпълнителен директор със съответните правомощия, отговарящи на позицията. Вярваме, че при отклонение от тази посока, както и от постигнатото споразумение през лятото на 2018 г. между Тръст „Синя България“ и г-н Спас Русев, единственият адекватен ход от наша страна като миноритарен акционер ще бъде свикване на извънредно общо събрание на клуба с дневен ред, който ще позволи на стотиците акционери в клуба да зададат ясна и категорична насока за управлението на ПФК Левски.

Вчера "Левски" представи новия си генерален спонсор - българската букмейкърска компания "Ефбет", а изпълнителният директор Красимир Иванов неглижира излизащите всеки ден информации за дългове на клуба към НАП, бивши футболисти, фирми, които чрез съда искат несъстоятелност, и т. н. и т. н. Според Иванов борчовете са факт, но нямало нищо притеснително, тъй като на "Герена" са наясно с тях и ги погасяват по план.

Междувременно старши треньорът Славиша Стоянович е основен кандидат за нов наставник на националния отбор на Латвия, твръди месното издание Sportacentrs, цитирано от БТА.

Президентът на футболната федерация на страната Каспарс Горкшс обявил вчера, че новият селекционер вече е определен, но името му ще бъде обявено, след като той прекрати договорните си отношения с отбора, в който в момента работи.

Според латвийското издание Горкшс е избрал Стоянович, който е един от двамата основни претенденти за поста, но "Левски" на този етап не желае да освободи словенеца и заради това ситуацията все още е несигурна.

В информацията се отбелязва факта, че Горкшс познава добре Стоянович, с когото са работили заедно във ФК "Рига". Sportacentrs пише още, че алтернативен вариант за национален селекционер на Латвия е Романс Григорчукс.

Засега "Левски" не коментира информацията на латвийската медия.