Преговарящите от Европарламента и страните членки на ЕС се споразумяха днес да намалят банковите такси при разплащанията в евро в Съюза за гражданите на държавите, използващи друга валута. Сред тези страни е и България.

Страните от Еврозоната вече се ползват от много ниски или нулеви такси, когато плащат с карта или теглят пари в брой в други държави от нея, както и когато прехвърлят пари там.

Според постигнатото днес споразумение извършването на трансгранично разплащане в евро ще струва колкото местна трансакция в местна валута.

„Споразумението е голяма стъпка за потребителите и компаниите в ЕС“, изтъкна Хартвиг Льогер - финансовият министър на Австрия, която в момента председателства Европейския съюз.

Според проучване на Европейската потребителска организация ако хората изберат да плащат в родната си валута в чужбина, почти винаги търпят ущърб. В бъдеще обменните курсове ще трябва да бъдат ясно обявени.

Днешното споразумение трябва да бъде одобрено от евродепутатите и страните членки. Очаква се това да стане без проблеми.

Предвижда се новите правила да влязат в сила от средата на декември 2019 г. Изискванията за прозрачност ще бъдат въведени година по-късно.