Въпреки че от ГЕРБ дадоха на заден за първоначално подкрепеното предложение на "Воля" за видеонаблюдение във всички секционни избирателни комисии, от партията на Веселин Марешки са внесли за разглеждане в парламента чисто нов проект за изменение на Изборния кодекс - с който пак се въвеждат камери в секциите. Вторият текст отговаря на критиките на първия, като въвежда ограничения в периметъра на заснемане. Но не отговаря на въпросите - имаме ли капацитет и колко ще ни струва.

В първия проект на "Воля" просто се въвеждаше видеонаблюдение във всички секции, общо около 12 500 в страната и чужбина. Текстовете обаче породиха редица критики, като: 

а) ако се заснема - това през целия изборен ден ли ще се случва и къде - около сградата, пред секциите, вътре в секциите - не е ясно;

б) ако се снима през целия изборен ден, няма ли риск да бъде нарушена тайната на вота, в т.ч. правото на всеки сам да реши да гласува или не (въпреки че упражняването на вот у нас стана задължително);

в) пак ако се снима през целия ден и кадрите се излъчват онлайн в реално време - няма ли риск "дилърите" на гласове да проследяват кой е отишъл до урните и кой не, за да контролират купения вот и пр.

В отговор на тези въпроси самият Марешки даде заявка, че текстовете ще бъдат прецизирани. И така днес от "Воля" правят ремонт на ремонта (аналогия с изказването на  столичния кмет Йорданка Фандъкова за "контрол на контрола"). Според новите предложения камерите ще се включват в края на изборния ден и ще се изключват след преброяването на бюлетините от урните и попълването на протоколите. Видеото ще се излъчва на живо на сайта на съответната Районна избирателна комисия.

"Видеокамерите трябва да бъдат насочени по начин, който да обхваща работата на всички членове на избирателната секция във всяко едно време. Записите се съхраняват за срок от четири години, а при възникнали спорове - до решаването им", уточняват още вносителите.

От формацията на фармацевтичния бизнесмен продължават да настояват и за идеята си партиите и коалициите, които са излъчили представители в Европейския парламент, но не са парламентарно представени, да нямат право да имат свои членове в СИК, става ясно още от предложените изменения.

Въвеждането на камери във всички СИК бе одобрено на първо четене от всички партии в парламента. За тази мярка се обяви и президентът Румен Радев.

Нито първото, нито второто предложение на партията на Марешки обаче е придружено с анализ, финансова обосновка и пр. Т.е. не е ясно имаме ли техническа възможност за заснемане и предаване в реално време на кадри от изборния ден, не е ясно колко би струвало това, не е ясно и как ще се процедира в секциите в чужбина, не е ясен и самият ефект от тази мярка. Именно заради това миналата седмица председателят на комисията по правни въпроси в Народното събрание Данаил Кирилов посочи, че би "предпочел да не се прави този експеримент".

"Като правим експерименти в изборите, нека да са обосновани, да са плод и резултат на едно дълго обмисляне", заяви Кирилов.