Очаквано - недолюбваният от управляващите от ГЕРБ, както и от прокуратурата председател на Бюрото за контрол за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков вече е вън от органа. Днес в последния си работен ден преди празниците Народното събрание избра нов състав на органа, който трябва да бди за спазването на закона при искания и провеждане на подслушвания, проследявания, ровене в трафични данни и т.н. от службите. Рашков бе номинация на Славчо Велков от БСП. За всеки случай левицата имаше и още една кандидатура - защото беше сигурно, че споменатата няма да мине. 

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС се въздържаха при гласуването за Рашков. Едва двама депутати имаха твърда позиция "против" кандидатурата. Това обаче няма значение - тя бе отхвърлена без особени дебати. Само Велков изтъкна качествата на доцента по наказателен процес и бивш шеф на Националното следствие и бивш кандидат за главен прокурор.

Самият Рашков отдавна е трън в очите на властта заради доклади на Бюрото, в които се казва, че има злоупотреби със СРС. Той влезе в сблъсък с прокуратурата заради това, че отказва информация, за да бъдат контролирани СРС, и заради това, че има засечени течове на СРС към определени медии. Рашков и главният прокурор Сотир Цацаров си разменяха и публични обвинения. 

Останалите номинации си бяха безпроблемно гласувани. В Бюрото за контрол на СРС бе избран досегашният му член Огнян Стоичков. Той е юрист, бивш депутат от "Атака", сега номинация на "Обединени патриоти". 

ГЕРБ предложи също действащ контрольор на подслушванията - Огнян Атанасов. Втората номинация на социалистите е Илия Ганев - също и досега член на институцията.

"Воля" издигна Пламен Иванов - кадър на НСС от 1999 г. До момента е заемал позицията началник-отдел "Организация и ръководство на дейността на структурата" в ДАНС. Той оглави органа.

Най-интересна е номинацията на ДПС - Илко Желязков. Той ще бъде зам.-председател. От биографията на Желязков става ясно, че от 2009 г. до момента е несменяем в съвета на директорите на държавния ТЕЦ "Марица-изток 2". Той остава на поста въпреки честите смени на правитествата в годините. От далечната 1981-ва до 2007 г. пък е бил служител на службите за сигурност. В официалната биография липсва детайлът, че Желязков е бил щатен служител на Държавна сигурност.

Справка в базата данни на Комисията по досиетата показва, че името е било обявено и при проверката на състава на МВР, на държавните агенции и на енергийните държавни дружества за принадлежност към бившите тоталитарни служби, но и при проверката на кредитополучателите и на гражданите с влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

За около 2 години - 2007-2009 г., кандидатът да контролира СРС е работил и в Държавния резерв, включително и като председател. Фигурира и като част от дружеството Ай Си Джи Би, което отговаря за газовата връзка с Гърция.

Медийни публикации през годините свързват името на Желязков с това на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Че окончателният състав на Бюрото за контрол на СРС ще бъде този стана ясно още при изслушванията на кандидатите в ресорната парламентарна комисия преди седмица.

"Естествено че като не работиш, не откриваш нарушения", заяви тогава отхвърленият днес Рашков. И обвини колегите си, че отказват да приемат дневния ред на седмичните заседания, не ходят на проверки в последната година, а по време на целия мандат тримата са отсъствали от работа по близо 400 работни дни. В бюрото царяло "мълчание" и "безделие".

Поради тази причина нито един гражданин през 2018 г. не е бил уведомен, че е бил подслушван незаконно. Едва 10-15% от планираните проверки на институции са били изпълнени, обясни Рашков.

Рашков твърди, че колегите му блокират работата. Опитите да провери дали обвиняем по дело в Специализирания съд е бил незаконно подслушван са били спрени от останалите.

"Много трудно е да се работи в такъв екип, в който няма един език. Който не е съгласен с мен, има проблем само с липсата си на образование в областта на сигурността", каза още той. Става дума за екипа, който остава в бюрото след гласуването днес.

При изслушването си останалите кандидати като цяло избегнаха да се спречкват с председателя си, макар че Огнян Стоичков тогава отбеляза, че е принуден от самото начало на мандата да си говори с Рашков с писма.

Илко Желязков и преди седмица не участва в спора и само прочете представянето си, а после прочете отговорите на формалните въпроси като това - какви са важните качества на един член на бюрото. Депутатите не му обърнаха повече внимание.