"Левски" е изваден от европейските клубни турнири за следващите два сезона (2019-2020 и 2020-2021 г.) заради дългове към НАП, футболисти и клубове, съобщи УЕФА в бюлетина си за санкции, породени от финансово естество.

Наказането на "Левски" е под условие и клубът има достатъчно време, за да го избегне - до 28 февруари от "Герена" трябва да се разплатят на страните (или да постигнат споразумения за разсрочване и т.н.), за които УЕФА е уведомена и постановила това да стане още на 30 септември.

Има и глоба, която остава в сила при всички положения - 100 000 евро. Заедно с "Левски" са санкционирани още "Вардар" (Скопие) и "Спортинг" (Лисабон). Става въпрос за нарушаване на прословутото правило за финансов феърлпей.

Възможно е един от казусите, заради които "Левски" е наказан, да е заради дълг към бившия футболист на клуба Дъстли Мюлдер. Преди броени дни български медии написаха, че от "Герена" са се разплатили със защитника, осъдил "Левски" във ФИФА за 39 000 долара още през миналата година.

На 22 август Клуб Z информира за дело за нестоятелност срещу "Левски" и два запора на сметки. Единият от тях е от футболния агент Уинстън Хаатрехт, който представлява Мюлдер. В последните дни се появиха и други информации за дела срещу "сините" заради борчове.

Според "Дарик" сумата, която "сините" трябва да погасят до 28 февруари, не е никак малка - 1 000 040 евро. Това е установеният дълг от борда за финансов феърплей. Според информацията "Левски" има да дава едни 700 хиляди лева към НАП, които явно са необезпечени. 290 000 са към футболисти и още 50 000 към друг клуб.

По-късно вечерта изпълнитеният директор на "Левски" Красимир Иванов заяви следното чрез официалния сайт на клуба:

"Позиция!

Уважаеми привърженици,

В късния следобед днес в медиите бе разпространена новина, свързана с наказание от УЕФА относно участието ни в европейските клубни турнири.

За да не даваме повод за спекулации, искам веднага да изясня този въпрос. Като част от лицензирането на клуба за участие в европейските турнири ние сме подлагани всяко тримесечие на преглед, свързан с отговаряне на критериите за лицензиране. Като част от този процес сме получили предписания за неща, които клубът трябва да свърши в определени срокове.

Както заявихме по-рано тази седмица във вторник, ние сме наясно с условията, на които клубът трябва да отговоря и имаме план как да решим поставените задачи в срок до 31 януари 2019 година. Точно, както направихме с уреждането на взаимоотношенията по делото с Дъстли Мюлдер в сряда тази седмица.

Изключване на клуба от участие в евротурнирите на база на административни критерии няма да има.

С уважение,

Красимир Иванов

Изпълнителен директор

ПФК Левски"