Синът на Муамар Кадафи се е обърнал към властите в Русия с молба да подкрепят амбициите му за президентските избори в Либия. Москва все още не е решила обаче зад кого ще застане в предстоящата кампания, пише "Блумбърг".

Според данни на медията представители на Русия са осъществили контакт със Сейф ал Ислам, който се намирал на "неизвестно място". Синът на Кадафи общувал чрез видеовръзка с представителите на Москва след освобождаването си от затвора, а в началото на декември се срещнал със заместник външния министър на Русия Михаил Богданов. Чрез него Сейф ал Ислам предал писмо до президента Владимир Путин, в което излагал политическите си амбиции и молел за помощта на Русия.

Чест гост в Москва от 2016 г. насам е командващият Либийската национална армия Халиф Хафтар, който също има амбиции за президентското място и който досега се смяташе за човека на Москва в Триполи. На кого от двамата сега ще се спре изборът на Кремъл не е ясно.

Следващата година в Либия ще има национални избори, в които теоретически може да участва и Кадафи-син. От 2011 г. той е издирван от Международния наказателен съд по обвинения срещу човечеството. След смъртта на Муамар Кадафи синът му беше заловен и предаден на съда, където беше осъден на смърт. По-късно обаче смъртната присъда беше отменена, а в средата на миналата година той беше освободен по закона за общата амнистия.

Според дипломати Русия поддържа връзки с всички враждуващи фракции, което ѝ дава възможност да извлече максимална полза от съществуващото положение. Подобна стратегия Кремъл избра миналата година - хем поддържаше Хафтар, хем положи усилия да си оправи отношенията с правителството в Триполи, което е в обтегнати отношения с военния и което се ползва от подкрепата на ООН. Този ход вече дава плодове. Русия води преговори с Либия за възобновяването на договора за строителството на високоскоростната жп линия от Бенгази до Сирт, което беше спряно след смъртта на Кадафи. Освен това Либия купува от Русия един милион тона пшеница за 700 млн. долара.

След преговори през октомври беше договорено "Роснефт" да инвестира в проучване и добив в Либия на нефт.

По-рано британското разузнаване докладва на Тереза Мей, че Русия изпраща в Либия военни ресурси, за да дестабилизира европейските страни като наложи влиянието си върху ключови маршрути, по които нелегално в ЕС влизат мигранти от Африка. Опасенията на разузнаването са, че може да се предизвика така нова миграционна криза в Европа.