Визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия ще е през януари, потвърди днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.     

На 21 декември президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че Путин ще посети страната му на 17 януари. Предишната среща на двамата лидери се състоя на 2 октомври тази година в Москва.

Сръбските медии съобщиха, че в рамките на срещата на двамата президенти ще бъдат подписани 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъдат съвместни проекти в областите на енергетиката, инфраструктурата и новите технологии.

Руският вицепремиер Юрий Борисов заяви от своя страна, че по време на посещението е възможно да бъде подписано споразумение за създаването на ядрен център в Сърбия.

Русия под натиска на санкциите и през 2019 година

Междувременно в свой доклад Руският съвет по международните въпроси прогнозира, че санкционният натиск върху Русия ще се увеличава и през 2019 година. Потенциалните цели на новите ограничения ще са, както и досега, енергетиката, финансовият сектор и военно-промишленият комплекс. В момента 57 държави в САЩ, сред които страните-членки на ЕС, САЩ, Канада и др., прилагат антируски санкции.

Авторите на документа прогнозират нови антируски санкции заради по-нататъшната ескалация на конфликта в Източна Украйна и очакваните нови провокации в Черно море, в Азовско море и на границата с Крим.

Темата за "руската намеса“ ще продължи да присъства в американския вътрешнополитически дневен ред. Американските санкции влияят на отношенията на Русия с традиционните ѝ партньори Китай и Индия - докато правителствата на двете държави официално осъждат ограничителните мерки, то частният бизнес се съобразява с тях, пише в доклада.

Опитите на Русия да противодейства на санкциите остават изключително трудна задача предвид ограничения ѝ икономически потенциал и доминиращата позиция на САЩ в световната финансова система.

Москва също отговаря с контрасанкции. Премиерът Дмитрий Медведев заяви в Twitter днес, че е подписал указ за разширяване на ограничителните мерки срещу Украйна с повече от 200 лица и организации. В досегашния списък влизат 322-ма украински граждани и 68 компании.

През август Киев осъди строителството на Кримския мост и разшири пакета антируски санкции с 19 юридически лица, участващи в изграждането на инфраструктурния обект.