Домашен тест за диагностика на муковисцидоза донесе бронз на три български студентки в едно от най-престижните състезания по синтетична биология.

Новината съобщи бТВ, като напомня, че с третото място момичетата изпреварват някои от най-уважаваните университети в света.

В Европа един на 3500 души страда от муковисцидоза. А България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване.

Тези данни и благотворителната кампания за студент с муковисцидоза вдъхновяват Ася, Микаела и Славена да потърсят евтин и ефикасен метод за превенция на болестта, съобщава още бТВ.

"Заболяването е коварно. Не може да се предвиди дали едно дете ще се разболее. И един родител би изживял тежко да види детето си болно от това заболяване”, посочва Микаела Станчева.

Така чрез иновативни методи като генетични тестове на ембриона, муковисцидозата може да се предотврати.

С този проект момичетата успяват да преборят още 350 отбора и да спечелят бронзов медал в Бостън в едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света.

”За хора като нас - студенти, това е огромна възможност да изработиш проект от самото начало до самия край”, смята и Ася Николова.

В момента момичетата са завършили лабораторната част, която установява, че системата работи.

"Водим преговори с ВМА да ни осигури реална ДНК от болни пациенти. И вече с нея да тестваме дали системата ни ще е приложима изцяло”, казва Славена Тодорова.

Ако и при клиничния етап се докаже, че тестът е ефективен, следват изследвания върху животни и хора, преди изобретението да достигне до аптечната мрежа.