В 18-ата минута на големия мач "Манчестър Сити" - "Ливърпул" (2:1) Садио Мане от тима на гостите получи пас от Мохамед Салах и останал "очи в очи" с вратаря на домакините Едерсон, насочи топката към рамката. Тя се отклони в гредата и се върна към терена. Защитникът на "Сити" Джон Стоунс и стражът не се разбраха, националът изрита кълбото, то се отби у Едерсон и отново се насочи към мрежата. С отчаяна намеса Стоунс изчисти топката току пред краката на Салах. Въпреки това човешкото око подсказа: гол!

Технологията обаче "отрече" - няма гол! Ако имаше гол, главният съдия щеше да бъде известен по електронен път (на устройството на ръката му, което наричаме часовник) и просто щеше да посочи центъра на терена, а "Ливърпул" да поведе с 1:0. Какво е старото изискване за попадение - топката да е преминала голлинията с целия си обем. Дори ако я "закача" с малко - гол няма.

Часове по-късно стана ясно колко е това малко в случая на стадион "Етихад" в Манчестър - 11 милиметра.

Илюстрация "Скай спортс"

За тези 11 милиметра говори футболният свят днес. Според мнозина, начело с водещи анализатори на Албиона, това е нищожната граница, спасила интригата за титлата в най-интересното и конкурентно първенство в света. "Ливърпул", който в момента е най-силният отбор в родината на футбола (а вероятно и не само там), щеше да поведе в резултата. А какви биха били шансовете да допусне обрат? Не много големи.

При победа "червените" щяха да поведат с 10 точки пред шампиона. Равенството щеше да означава запазване на статуквото - 7 пункта. В крайна сметка "Сити" спечели и разликата сега е само 4 т.

Вървят и шеги в социалните мрежи. Една от тях гласи, че "Манчестър Сити" е обявил първата си голяма януарска покупка в зимния трансферен период - технология на голлинията.