"Нова Броудкастинг груп" няма да бъде продадена на компанията на чешкия мириардер Петр Келнер. Договорът за продажба на акциите на MTG (настоящият собственик на медийната група) на най-богатия чех и компанията му PPF Group е прекратен, съобщиха официално от Нова тв.

До това развитие на ситуацията се стига, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви сделката за невъзможна през лятото на миналата година. Преди това бе съобщено, че е сключен предварителен договор на стойност 185 млн. евро. Освен Нова тв в "Нова Броудкастинг груп" влизат още спортните канали "Диема", списание "Ева" и "Нет.инфо".

Въпреки че и компанията на Келнер, и MTG обжалваха решението на антимонополния орган пред съда, а делото е насрочено за тази година, отказът от покупко-продажбата на медийната група е факт. Още при решението на КЗК от MTG обявиха, че са изненадани от развоя на събитията. Днес позицията им гласи:

"MTG договори кредитна линия в размер на 1 млрд. шведски крони от банка Nordea, което ще осигури допълнително финансиране за MTG след разделянето и листването на борсата на Nordic Entertainment Group (NENT Group) през първото тримесечие на 2019 година.

Обявеният по-рано договор за продажба на акциите на MTG в Нова Броудкастинг груп на PPF Group е прекратен. MTG започна дискусии с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България.

Прекратяването на договора с PPF Group е след решението на Българската комисия за защита на конкуренцията да не разреши сделката, както и след изтичането на удължения краен срок по договора между двете страни за приключване на продажбата.", пише в официалното съобщение с сайта на Нова тв.

Очаква се MTG да приключи разделянето си на две компании - MTG и NENT Group - през март 2019 г., като NOVA ще остане част от MTG до приключване на продажбата й, става ясно още от информацията.

„Новата кредитна линия ще ни предостави допълнителна гъвкавост, за да продължим да инвестираме както в текущия си бизнес, така и чрез нови придобивания с цел да развиваме нашите глобални дигитални продукти след листването на NENT Group на борсата. Продажбата на NOVA също е част от тази стратегия и ние очакваме разговорите с новите потенциални инвеститори за бъдещето на този утвърден и добре управляван и позициониран бизнес.", заявява Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG.