"Циганите в България станаха изключително нагли вече. Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа".

Тези думи на вицепремиера, министър на отбраната, съпредседател на управляващата коалиция Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов разбуниха духовете днес. Поводът за тях стана инцидент с военослужещ, който беше пребит при спор на пътя от двама жители на ромската махала на пловдивското село Войводиново.

Инцидентът, довел до протест днес на местните жители, се е случил на 6 януари по обяд. Пострадалият - 33-годишният Валентин Димов, служител в Специалните части, е бил нападнат от двама души на 17 и 21-годишна възраст, след като им е направил забележка. Той преминавал с колата си покрай двамата мъже, които вървели по пътното платно "и с поведението си създавали опасност за безопасността на движението", съобщават от прокуратурата. Двамата са нанесли черепно-мозъчна травма на Димов, като той е бил приет в болница за лечение. Нападателите са привлечени като обвиняеми по бързата процедура за това, че са причинили телесна повреда по хулигански подбуди.

Днес във Войводиново започна акция в ромската махала. Служители на общината, охранявани от жандармерията, започнаха проверка за незаконно строителство, както и за незаконно пребиваващи лица, съобщи бТВ. В селото пристигна и Каракачанов. Според кметството всички къщи са незаконни, построени на общинска земя. На внезапна проверка дойдоха и техници от енергодружеството, които проверяваха за кражба на ток. Заради липсата на обитателите им обаче инспекторите не успяха да връчат актовете за незаконните постройки. Не няха открити и незаконно пребиваващи лица. Официално регистрираните според кметството са около 250 души.

Именно при тази проверка, пред медиите Каракачанов направи изказването си по адрес на "циганите" и наглостта и изчерпаната търпимост. С което веднага предизвика реакция на правозащитните организации. От Българския хелзинкски комитет излязоха с позиция, в която се посочва, че наказателната отговорност е лична и не може да се преследват цели групи от хора. Притивното би означавало фашизъм.

Ето какво написаха от БХК в страницата си във фейсбук.

"БХК изразява съпричастност към пострадалия от побой в с. Войводиново военнослужещ, и надежда, че извършителите ще бъдат изправени пред съда и ще понесат предвиденото от закона наказание.

Във връзка с изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов сме принудени обаче да припомним, че наказателната отговорност е лична. Преследването на цели групи хора, обособени по етническа принадлежност, заради деяния на отделни техни членове, е незаконно. То е характерно за фашистката идеология и ръководещите се от нея режими."