След всевъзможни процесуални "лупинги" и забавяния днес генералният директор на БНТ Константин Каменаров за пръв път се яви лично на делото в СГС срещу него за шофиране след употреба на алкохол. Самата случка е от юни 2016 г.

След като получи присъда от 15 месеца условно на първа инстанция, както и 600 лв. глоба, процесът цикли от началото на 2018 г. на въззивна инстанция - Софийския градски съд. Последните новини преди днешния ден пък бяха, че защитата на Каменаров обжалва наложената му за неявяване на предното заседание глоба от 1000 лв. и опита казусът да стигне дори до ВКС. Оттам върнаха случая с мотива, че не допускат произнасяне по глоби. Това обаче физически "разхожда" делото по етажите на Съдебната палата дълги периоди от време.

Днес Каменаров, освен че се яви, поиска и право на кратко изявление, като заяви, че човек, за когото смята, че е доцент Ангел или евентуално Андрей Стойчев от МБАЛ "Св. Анна", му заявил, че лице "д-р Иванова", която е направила кръвното изследване около 4:40 ч. нощта на 23 юни 2016 г. и е подписала протокола... не работи при тях.

Предния път съдът допусна справка за друго искане на защитата - защо са такива датите на протокола от бившата Окръжна болница, но справката вече е дошла. Така че днес Каменаров с изявлението си практически направи ново доказателствено искане - да се издири и разпита въпросният доцент Андрей или Ангел Стойчев.

Адвокатът му Людмил Рангелов се присъедини към него и освен това поиска - вече познато - нова физико-химическа медицинска експертиза на кръвта, разпит на мистериозната "д-р Иванова", както и на химичката, работила с пробата - някоя си д-р Мостова.

Защитата също така смята, че има нарушение на прословутата Наредба № 30 на здравното министерство (вече променена, б.р.), заради която между другото не едно и две дела по сходни казуси са отишли в коша.

Работата е в това, че при евентуално влязла в сила второинстанционна присъда - т.е. тази на СГС, шефът на обществената телевизия 99.99% ще се окаже в несъвместимост и трябва да освободи поста.

Днес съдия Руси  Алексиев не уважи исканията да се търсят мистериозният доц. Андрей-Ангел или химичката. Най-малкото защото дали някой работи или не в дадено учреждение не се установява с разпити. Той обаче прие да се изиска от "Св. Анна" справка - работила ли е д-р Иванова при тях към посочената дата, била ли е дежурна в Спешното, взела ли е въпросната проба и т.н. Както и да се призове и разпита самата Иванова при евентуални положителни отговори на горните въпроси.

Делото продължава през февруари.