Политологът проф. Евгений Дайнов коментира на профила си във фейсбук информацията, че дюните на "Смокиня" са частна собственост.

"Чакам някой привърженик на пазарните отношения да ми обясни, че дюните на "Смокиня" са частна собственост; и че всеки може да прави със собствеността си, каквото си поиска. И че който задава въпроси е комунист", написа Дайнов.

Повод за коментара му стана случаят с унищожаването на дюните на "Смокиня", част от които, по данни на прокуратурата и на министерствата на околната среда и на туризма, попадат в частна собственост. Тази сутрин говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обяви, че собственикът на терена е заплатил 1000 лева на двама багеристи, за да го изравнят. И тримата - подстрекател и физическите извършители - са били арестувани снощи.

Въпросът със собствеността на дюните по морето е от години и все така остава неразрешен. Назря през 2015-а покрай сагата с излятия бетон на къмпинг "Юг", който е в съседство с "Корал". Тогава властите се хванаха да броят дюните в района и да определят от какъв вид са.

Министърът на регионалното развитие към онзи момент, после министър по европредседателството Лиляна Павлова, обяви, че държавата ще отчуждава частни имоти, върху които има дюни. Конкретно за "Корал", оказа се, че става въпрос за над 50% от общата частна площ. 

И миналото лято "Корал" бе ябълка на раздора между летовници, местната власт в лицето на кмета на Царево Георги Лапчев и собственици на имоти. Оказа се, най-големият собственик - испанската фирма "Ибердрола Инмобилария" е заградила ивицата, в която попадат и дюни.

Това е само малка част от примерите, в които дюните са в частни ръце. Неофициално от МРРБ посочват, че ако държавата тръгне към отчуждаване и обезщетения за собствениците, това ще струва милиони левове.