Кметът на полския град Гданск почина в понеделник, след като беше намушкан с нож по време на благотворително събитие в неделя вечерта, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Павел Адамович беше нападнат с нож от мъж, докато беше на сцената в края на благотворителна проява в пристанищния град. Претърпял е петчасова операция в университетската болница в града, предаде полската осведомителна агенция ПАП.

Кметът е бил намушкан с остър предмет и състоянието му е било много сериозно, каза полският вътрешен министър Йоахим Бруджински, цитиран от Асошиейтед прес. Той нарече атаката "необясним варварски акт" и каза, че нападателят е задържан.

Нападението е било извършено пред очите на няколкостотин души по време на благотворително проява за набиране на средства за организация, която финансира покупката на медицинско оборудване.

Нападателят бързо бил задържан от охраната на събитието, а после отведен от силите на реда. Според говорител на полицията става въпрос за 27-годишен жител на града.

Видеозапис от атаката, публикуван в YouTube, показва как мъжът се качва на сцената, напада кмета, а после грабва микрофона и извиква, че предишното центристко правителство на партия "Гражданска платформа" го е пратило в затвора, докато той бил невинен, и че е бил подлаган на мъчения. "Затова Адамович умира", заявява той.

Кметът на Гданск Павел Адамович (вдясно) говори пред публиката на благотворителното събитие секунди преди да бъде нападнат с нож на сцената. Снимка АП/БТА

"Гражданска платформа" подкрепила преизбирането на кмета на общинските избори през октомври миналата година.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е бивш полски премиер, съосновател е на "Гражданска платформа" и е от Гданск, призова в Туитър всички да се помолят за кмета. "Павел, ние сме с теб", написа той.

Съчувствие към Адамович изразиха също полският президент Анджей Дуда и премиерът Матеуш Моравецки, които осъдиха нападението.

Петдесет и три годишният Адамович е кмет на Гданск от 1998 г. Той е част от демократичната опозиция, възникнала в града през 80-те години на миналия век под водачеството на Лех Валенса.