Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Великобритания ще бъде най-големият губещ, ако напусне ЕС без сделка, предаде Ройтерс. Макрон направи това изявление, след като долната камара на британския парламент гръмко отхвърли споразумението за "Брекзит" между премиера Тереза Мей и ЕС.

"Първият вариант е те да напуснат без сделка. Те казват: "Няма сделка." Това е страшно за всички. Първите губещи в такъв вариант ще бъдат британците", заяви Макрон на среща с кметове в Париж.

И добави:

"Вторият вариант е, както ни казват - според мен точно това ще направят, познавам ги малко - "ще се опитаме да подобрим каквото можем да получим от европейците и пак ще гласуваме".

В такъв случай по думите му "ние може би ще направим подобрения по едно-две неща, но не мисля, че ще стане, защото ние постигнахме максимално възможното по сделката и няма да спрем да защитаваме европейските интереси само за да решим вътрешнополитическите въпроси на Великобритания".

След като похвали председателя на Европейския съвет Доналд Туск и главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, Макрон изрази очакване Лондон в крайна сметка да поиска още време за предоговаряне на сделката.

"Има и трети вариант, те да кажат - и според мен те ще започнат с втория вариант и ще стигнат до третия - "в действителност, ще ни трябва още време, за да предоговорим нещо", каза Макрон. Това създава много несигурност и тревога, отбеляза френският президент.

Никола Стърджън. Снимка Архив

Британският премиер Тереза Мей трябва да прекъсне процеса на излизане от ЕС и да организира втори референдум. Това заяви вчера шотландският първи министър Никола Стърджън, след като британският парламент отхвърли сделката за "Брекзит", която Мей сключи с Брюксел, предаде Ройтерс.

"Не можем повече да губим време. Дошъл е моментът да спрем стрелките на член 50 (...), трябва да бъде прокаран закон, за да може електоратът отново да се произнесе по въпроса", заяви Стърджън пред Би Би Си.

Арлин Фостър, лидерката на северноирландската Демократична юнионистка партия, подкрепяща британското правителство, заяви, че Тереза Мей трябва да се стреми към фундаментални промени в сделката за развода с ЕС.

"Успокоения под формата на писма или топли думи няма да са достатъчни. Премиерът сега трябва да се върне в ЕС и да се опита да постигне фундаментални промени в споразумението за оттегляне", каза Фостър в изявление. 

Тя увери, че партията й ще работи конструктивно с правителството за постигане на по-добра сделка.