Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие председателя на Сметната палата Цветан Цветков и заместниците му Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Желанието на ръководството на Сметната палата било да изрази дълбоката си почит и уважение към Българската православна църква и по повод 139 г. от учредяването на институцията, става ясно още от прессъобщението.

От създаването си преди повече от век Сметната палата е подкрепяна от Българската православна църква в усилията си да контролира законосъобразното разходване на бюджетните средства. Тогавашните контрольори до 1948 г. дори полагали клетва пред енорийски свещеник и подписвали клетвен лист, че ще пазят законите на страната, ще изпълняват честно и добросъвестно задълженията си по службата, която им се поверява, и нейните правила, и за всичко ще дават отчет пред закона и пред Бога.

На срещата е обсъдено сътрудничеството във връзка с изискванията на изменения Закон за вероизповеданията, съгласно който вероизповеданията ще се финансират с целеви субсидии от държавния бюджет. БПЦ и палатата ще организират съвместни обучения на служители за изразходването на средства.

Председателят на одиторската институция е връчил на Светия синод на Българската православна църква – Българската патриаршия, почетния плакет на Сметната палата, става ясно още.

Самият патриарх Неофит е получил юбилейния медал на институцията.