Правителството на Венецуела съобщи в понеделник, че е потушило бунт в поделение на Националната гвардия в беден квартал на няколко километра от президентския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Полицията разпръсна със сълзотворен газ протести в същия квартал, които последваха бунта.

Полицаи мобилизирани срещу разбунтувалия се беден квартал на Каракас. Снимка АП / БТА

Въоръжените сили излязоха с комюнике, че са заловили участниците в това, което определиха като “предателски” действия, мотивирани от “тъмни интереси, свързани с крайната десница”.

Според съобщението около 8 часа и 50 минути българско време малка група гвардейци пленили капитан - началник на полицейски участък в западен Каракас (столицата на страната) и после се придвижили през града с два военни камиона до бедния квартал Петаре, където откраднали оръжия от друг полицейски пост.

Te срещнали съпротива и били заловени часове по-късно в пункт на Националната гвардия на 3 километра от президентския дворец “Мирафлорес”.

Въоръжените сили съобщиха, че са си върнали всички оръжия и че разбунтувалите се военни са заловени.

Няколко часа по-рано група от тежко въоръжени гвардейци публикува поредица от видео-клипове в социалните медии с посланието, че не признава правителството на президента Николас Мадуро, което е под нарастващ вътрешен и международен натиск, започвайки втория си мандат, който контролираният от опозицията  Конгрес (парламент) и много държави смятат за нелегитимен.

Жители на бордеите се надигнаха след бунта на поделение от Националната гвардия. Снимка АП/БТА

В един от тези клипове, мъж, представил се като младши сержант Фигероа, се обръща към "народа на Венецуела" и го призовава да излезе по улиците и да подкрепи бунта.

"Вие поискахте да излезем на улиците и да защитим конституцията, ето ни”, каза той във видео, снимано нощем, в което на заден план се виждат няколко тежко въоръжени мъже и гвардейски камион.

"Искахте да запалим фитила, това и направихме. Нуждаем се от подкрепата ви”, добави той.

В съседния квартал Котиса е била видяна малка група граждани да удрят тенджери и тигани, да палят отпадъци и да хвърлят камъни по силите на реда, разположени до поста на Националната гвардия.

"Трябва да защитим нашата страна", е казала пред Асошиейтед прес Maрия Фернанда Родригес, 36-годишна маникюристка, чиито очи били възпалени от сълзотворния газ.

Венецуелците са гневни от хиперинфлацията, бедността, дефицита на стоки от първа необходимост. Снимка АП/БТА

Хуан Гуайдо, председател на Конгреса, каза, че инцидентът е знак за растящо недоволство сред въоръжените сили.

"Нашите военни знаят, че веригата на командването е прекъсната от узурпацията на президентството," написа Гуайдо в Туитър, в което потвърди свое предишно обещание да подкрепи всички военни, които работят за възстановяване на демократичния ред във Венецуела.

Мадуро е под нарастващ натиска да отстъпи властта, след като вторият му шестгодишен мандат започна на 10 януари. САЩ и десетки чуждестрани правителства го смятат за нелегитимен, отчасти защото забрани на няколко водещи опоненти да се кандидатират срещу него.

Докато недоволството сред населението расте заради недостига на храни, лекарства и хиперинфлацията, се предполага, че върховното военно командване е вярно на Мадуро. В миналото войската лесно е потушавала малки бунтове.

Министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес написа в Туитър, че отговорните за инцидента ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.