Грипната епидемия в България вече обхваща половината от областите в страната - 14 от 28. От днес и Хасково е официално в епидемия, а училищата и детските заведения в града ще бъдат затворени до понеделник включително, съобщиха местните власти. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации.

Също от днес спират учебните занятия и в Сливенска област. Там грипната ваканция е до петък. Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция, призова хората при първи симптоми на неразположение да търсят лекарска помощ, цитирана от БНР:

„Да се избягва самолечението, за да може да се предпише адекватна противовирусна терапия, която да започне навреме, с цел избягване на усложненията от грипния вирус“.

Д-р Калева напомни, че грипният вирус е широкоизменчив и засяга освен дихателната система и други органи и системи в човешкия организъм и не бива да се подценява.

Вследствие на усложнения от грипа смъртните случаи в страната досега са 5. 

Вчера епидемия беше обявена и за София-област и Варненска област. В областите Бургас и Стара Загора, които бяха сред първите с обявена епидемия, учениците от днес се връщат в клас. В Перник ваканцията се удължава до петък.

Пред епидемия са в Кърджали, Плевен, Русе и Кюстендил.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че учебният материал, пропуснат по време на грипните ваканции, ще бъде преструктуриран, за да може учениците да го наваксат бързо и без това да се отрази на нормалния учебен процес.