Строителството на ваканционен комплекс ще помогне да се укрепи свлачището. С подобна теза излязоха от компанията, която ще прави нов ваканционен комплекс на един от знаковите плажове по Българското Черноморие. 

„Строежът започна в средата на октомври. В момента изпълняваме укрепване на свлачище. Това е първи етап от изграждането на ваканционно селище”, заяви пред Нова тв Радослав Котларов, изпълнителен директор на "Главболгарстрой турс", която строи на Шофьорския плаж в местността Алепу край Созопол.

Плажът е известен от финалната сцена на любимия на всички ни филм „Оркестър без име”.

„Може да видите как пътят пропадна и решихме да действаме, преди да има нещастен инцидент. Оттук минават автобуси, коли, пешеходци. Самият строеж в момента е укрепително съоръжение, после ще има втори етап - ваканционен комплекс „Алепу вилидж“, разясни той.

На въпрос дали свлачището не може да се спре по друг начин, той каза, че това е частен урегилиран имот и нито държава, нито община могат да направят укрепване. Съоръжението било трудоемко и трудно за изпълнение финансово.

Котларов излезе и с интересна обосновка на действията на фирмата - строителството на ваканционния комплекс ще помогне да се укрепи съществуващо свлачище.

„Реално сградата ще помогне укрепването на свлачището с нейната тежест“, каза той.

Във всеки един проект си имало финансова рамка, която, за да се изпълни, освен скъпоструващо съоръжение било необходимо да има и комплекс.

„Не знам какво ще стане след една година и каква ще е цената на имотите. Ще се опитаме да изпълним всичко по чертежи и разписания", каза още той.

„Ние като стопани на комплекса сме най-загрижени да запазим екологичната природна среда. Проектът си е минал в РИОСВ”, заяви Веселин Колев, архитект на строежа.