Ден след като "Афис" обяви, че БСП изпреварва макар и с около 1% ГЕРБ за евровота, от "Тренд" представиха свое проучване, според което ГЕРБ води пред соцпартията - макар и пак с около 1 на сто.

А агенция „Рога и копита“ дава, че ГЕРБ води с 20%. Коментирайте ми Вие! - така реагира вчера премиерът Бойко Борисов по повод данните от последното проучване на "Афис".

Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори през май тази година, сочат още данните от националното представително изследване на "Тренд".

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и "Обединени патриоти", която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" уточняват, че в предварително зададените опции е било заложено общо явяване на "патриотите" (ВМРО, „Атака“, НФСБ). При евентуална друга конфигурация това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, обясняват от агенцията.

"Демократична България" и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни има в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, са между 35 и 37%, то за евровота тези стойности се покачват до 45%.

Изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните. Въпреки това трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още се колебаят. Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат сходно мобилизирани, коментират от "Тренд".

В традиционните индикатори за оптимизъм/песимизъм, както и в оценка за работата на основните институции не се забелязва съществена динамика. Над 50 на сто одобряват работата на президентската институция, 27 на сто харесват правителството.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“.
Източник на финансиране: Вестник „24 часа“.
Размер на извадка: 1008 ефективни интервюта на възраст 18+.
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната.
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.
Период на провеждане: 10-17 януари 2019 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони.
Размер на статистическата грешка: ±3.1%.