Броят на убитите при терористични нападения миналата година е най-ниският от 2009 г., предаде Франс прес, като се позова на доклад на Международния център за анализ на тероризма "Джейн". Агенцията е цитирана от БТА.

"За цялата минала година центърът е регистрирал по света общо 15 321 атаки, извършени от недържавни въоръжени групировки, които са причинили смъртта на общо 13 483 души", заяви директорът на изследователския център Матю Хенмън.

Нещо повече, броят на извършените нападения е най-малък от 2011 г.

Една от основните причини за този срив са териториалните загуби на Даеш в Ирак и Сирия, които значително ограничиха свободата на действие на терористичната организация.

Според докладчиците през миналата година "Ислямска държава" е била отговорна за 1327 атаки, причинили смъртта на 3151 души.

Друг водещ фактор за намаляването на атентатите в Сирия е възстановяването върху контрола над земите от силите на Башар ал-Асад.

В доклада се посочва, че през миналата година в Афганистан са били убити 4180 души при терористични нападения.Това я прави най-опасната страна на света.