За 2018 г. от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са издали 231 371 броя безплатни годишни винетки на дирекциите за социално подпомагане. Общата им стойност е около 22,4 млн. и е за сметка на бюджета на пътната агенция. Това става известно от отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова на депутатски въпрос за предоставянето на безплатна електронна винетка на български граждани с решение от ТЕЛК.

Във въпроса депутатът от БСП Николай Тишев разказва за сигнал, получен от хора с увреждания в неговия избирател район - Бургас. Там имало случай, в който човек със 100% инвалидност по решение на ТЕЛК подал заявление за безплатна винетка в местната дирекция по социално подпомагане.

След три дни той бил изпратен в офис на мобилния оператор А1 да си получи винетката, но се оказало, че служителят на компанията не бил запознат с подобна процедура и го върнал отново в социалното звено. Оттам пък го препратили към местния офис на пътната агенция.

Заявленията за получаване на винетки се подават в дирекциите за социално подмомагане, а те „чрез защитен канал“ предават информацията до пътната агенция. Като времето за издаване е 7-дневен срок, се казва в отговорът на министър Петя Аврамова. 

„Хората с увреждания могат да проверяват дали автомобилът им е с действаща електронна винетка в дирекциите за социално подмомагане по настоящ адрес и лично по телефон“, уточнява министърът.

Според Закона за движение по пътищата винетна такса не плащат лицата с 50 и над 50 на сто  намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с увреждания до 18-годишна възраст и до навършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка със срок от една година за един лек автомобил.