Враждуващите консервативни лагери се обединиха, за да предложат начин, чрез който да се преодолее безизходицата по "Брекзит" - като удължат преходния период с девет месеца, предаде "Гардиън".

Главните "брекзитъри" сред торите Джейкъб Рийз-Мог и Стив Бейкър съставиха плана със съдействието на основните "римейнъри" - Ники Морган и Стивън Хамънд.

Предложението включва заплащането на 39 милиарда паунда ("сметката по развода") на ЕС, преформулирането на резервното решение за границата с Ирландия (т.нар. - "бакстоп") и удължаването преходния период до декември 2021 г. 

Допълнителното време ще послужи, за да се подстигне споразумение за свободна търговия и да се подсигурят правата на гражданите. В това време не се предвижда да има митнически проверки на ирландската граница.

Евроскептикът Иейн Дънкан Смит заяви пред Би Би Си, че предложение представлява "най-добрата надежда, с която разполагаме" и призова правителството да я подкпрепи.

Морган обясни, че до консенсуса между страните се е стигнало след дълги дискусии, продължили няколко дни и координирани от жилищния министър Кит Малтхаус. 

"Премиерката е през цялото време е била информирана за постигнатите договорки на преговорите. В даден момент трябва да бъде направен компромис от всички страни, за да се подпише сделка", добави тя.