Палестинският министър-председател Рами Хамдала днес подаде оставката си както и тази на правителството, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За да влезе оставката на кабинета в сила, трябва да бъде приета от палестинския президент Махмуд Абас.

Това проправя пътя за формиране на ново правителство, съставено от всички фракции на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Това е и желанието на Централния комитет на партия "Фатах".

Ново правителство на ООП официално ще сложи край на намиращите се в застой усилия за помирение между партията на Абас "Фатах", чиято централа се намира в град Рамала, Западния бряг и радикалното ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа от 2007 г.

Първото правителство създадено от Хамдала през юли 2013 г. се състоеше главно от независими технократи и няколко членове на "Фатах".

През юни 2014 г. той сформира ново правителство, наречено "правителство на националното съгласие", в което някои постове останаха вакантни за министри от други партии, включително "Хамас", докато усилията за помирение бяха в ход. Но в кабинета така и не бяха назначени министри от "Хамас".

Членът на Централния комитет на "Фатах" Азам ал Ахмад сподели вчера пред арабски сателитен канал, че целта зад създаването на правителство на ООП е да замени правителството на националното съгласие, което е трябвало да приобщи "Хамас".

От 2006 г. в палестинските територии не са провеждани парламентарни избори. Тогава те бяха спечелени от "Хамас", което година по-късно пое контрола над Газа.

Израел, ЕС и САЩ определят "Хамас" като терористична организация.

Досегашното правителство ще продължи да изпълнява всичките си функции до сформиране на нов кабинет, предаде Ройтерс.