Бившият директор на Дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерството на културата (МК) Ангел Ангелов, който министърът Боил Банов определи като "рекетьора", стоящ в дъното на очернянето му със скандала "Ало, Банов съм", опитвал да заплашва и висш служител в Министерство на образованието и науката (МОН).

Това твърди зам.-министърката в МОН, където Ангелов понастоящем работи, Деница Сачева. 

Срещу Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" Кирил Гератлиев, заяви пред бТВ Сачева.

По думите й Ангелов работи в МОН от септември 2016 г., бил назначен като експерт, като към момента още е служител в Изпълнителната агенция. Попаднал там след конкурс, веднага след освобождаването си от МК. Самата Сачева не го познавала, но научила за него миналия декември, когато бил получен сигнал, че Ангелов е направил опит да заплашва изпълниятлния директор на агенцията "и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители и определени проекти".

"Има данни за изтичане на конфиденциална информация", допълни зам.-министърката.

През януари т.г. изпълнителният директор на агенцията информирал ръководството на МОН, "че има два притеснителни случая около него". В началото на януари някой е спукал гума на автомобила му, а по-късно и четирите. Той е подал сигнал в полицията, като в момента се води разследване, за да се установи дали има връзка между заплахите и изнудването и инцидентите с автомобила.

По думите на самия Банов изнудвачите му са Ангелов и Иво Костов. Костов бил посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Бившият министър на културата Вежди Рашидов, чийто заместник бе Банов, имал съмнения за това, че "чрез изтичане на информация и подставени лица партньорът на Ангел Ангелов печелел проекти".

"Има данни за това, че той е свързан с лица, които работят по европроекти и иска просктите да отиват при конкретни лица.  За съжаление на нас това лице ни е печално известно", заяви днес и Сачева.

На въпрос как е изнудван Гератлиев и защо, ако всичко при него е изрядно, има притеснения, зам.-министърката посочи:

"Изнудванията са със заплахи и с компромати за това, че ще бъдат изнасяни документи"

След което уточни:

"Той категорично не е виновен, защото не е подписал нито един от договорите, които е бил принуждаван да подписва. Каран е да подписва договори, които биха го накарали да прекрачи закона, биха го довели до конфликт на интереси. Преди всичко говорим за негативна кампания към него, няма какво негативно да бъде изнесено към момента. Обичайните заплахи в такива случаи е, че има репресия от страна на началника. Няма и не може да бъде доказано каквото и да е било виновно поведение от страна на изпълнителния директор на агенцията".

"Само на един от участниците не се чува на записа, така че има обосновани предположения кой може да е човекът, който е направил този запис", посочи тя в заключение, визирайки оповестения от червената депутатка Елена Йончева запис с разговорите на Банов със служители на министерството и изпълнителя на проекта на "Ларгото".

Самият Ангелов още вчера отрече да е правил записа и заплаши, че ще търси правата си в съда.