България трябва да плати общо €8000 на бившата министърка на труда и социалната политика Емилия Масларова, която осъди държавата ни в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, показва негово решение от четвъртък.

Сумата се състои от обезщетение от €5000 за погазена презумпция на невиновност от публични фигури спрямо Масларова и €3000 за покриване на съдебните разноски.

Масларова заведе делото срещу държавата през април 2010 година заради изказвания пред медии на Стелиана Кожухарова, говорителка на предишния главен прокурор Борис Велчев, и на Пламен Нунев, депутат от управляващата тогава партия ГЕРБ.

През 2015 година Софийският градски съд оправда Масларова по дело за престъпление по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери, заведено през 2010 година. Прокуратурата протестира присъдата, но Софийският апелативен съд й върна делото заради "абсурдно формулирани обвинения" и оттогава то е без движение в предсъдебна фаза.

Обвиненията срещу Масларова бяха свързани с ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора.

Според обвинението Масларова, семейният й приятел Венцислав Драганов, управител на фирма "Стара Загора 2007", и техни помагачи са били присвоили 11 млн. лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на сградата.