Четвъртото издание на тенис турнира "София оупън" започва в неделя и ще радва родните фенове на най-популярния индивидуален спорт в следващите 8 дни - до 10 февруари. Традиционно преминава в столичната зала "Арена Армеец". Надпреварата е от категория ATP 250.

В събота бе теглен жребият, а в церемонията участваха носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка и втората ни ракета Димитър Кузманов - те сами изтеглиха своите имена в схемата. Преди това швейцарецът, който игра в София и през миналата година, имаше тренировка с Фернандо Вердаско, 20 минути от която бяха достъпни за медиите.

Карен Хачанов

По-долу можете да видите първите двойки, а преди това Клуб Z ви припомня всичко най-важно за състезанието.

Кои ще участват?

Вече всички знаят, но пак да кажем - Григор Димитров за втора поредна година няма да е тук. Той поначало отклони поканата на организаторите, а и наскоро обяви, че е контузен леко и няма да защитава финала си в Ротердам от 2018-а. Този турнир започва веднага след софийския.

№1 в схемата е Карен Хачанов (№11 в световната ранглиста и първа ракета на Русия) - най-големият му успех досега е титлата на турнира от "Мастърс 1000" в Париж през миналата година. На финала тогава Хачанов победи Новак Джокович.

Стефанос Циципас

"Най-горещото" име на "София оупън" е на Стефанос Циципас (№12 в света). И не само в София. Гъркът записа паметно участие на "Аустрелиън оупън", където отстрани шампиона Роджър Федерер, преди да отстъпи пред Рафаел Надал на полуфинал. Циципас направи много силна 2018-а, в края на която триумфира във финалния турнир Next Gen в Милано - за млади асове.

Продължаваме с друг руснак - Данийл Медведев (Русия, №16 в света). Това е човекът, затруднил най-много Новак Джокович на Откритото първенство на Австралия - на осминафинал. Сърбинът спечели с 3:1 сета, а до титлата двубоите му не бяха така трудни. Медведев показа, че се намира в отлична форма.

Тези тримата са считани за едни от състезателите с най-голям потенциал в близко време да окупират върховете на мъжкия тенис. Продължаваме с по-опитни звезди.

В България идва Роберто Баутиста Агут (Испания, №18), който спечили първия "София оупън", а сега ще играе в "Арена Армеец" със самочувствието на четвъртфиналист от "Аустрелиън оупън". Някои от най-интересните мачове в Мелбърн бяха с участието на испанеца.

Роберто Баутиста Агут.

Още имена, които си струва да се отбележат - Николоз Басилашвили (Грузия, №22 в света), Фернандо Вердаско (Испания, №26), Гаел Монфис (Франция, №33), Андреас Сепи (Италия, №37, той също остави добри впечатления в Австралия), Мартин Клижан (Словакия, №38), Матю Ебдън (Австралия, №45) и т.н. и т.н.

Българите в основната схема са Димитър Кузманов и младото дарование Адриан Андреев. Шампион през миналата година стана босненецът Мирза Башич, сега №87 в света. Башич ще брани титлата си.

Защо да отидете?

Заради всички изредени по-горе имена и най-вече тези на Вавринка, Хачанов, Циципас и Медведев. Последните трима скоро може да имат други позиции в ранглистата - по-напред. И тогава просто няма да участват на турнири като софийския. Сега е моментът да ги видим наживо.

Нищо, че Григор няма да играе. Ако обичате тениса, просто ще отидете. Вярно е, че ATP 250 е ниска категория и че турнирът идва почти веднага след Откритото първенство на Австралия, което го лишава от повече звезди, но не е реалистично да искаме по-висок ранг и друго време на годината.

Да приемеш такъв турнир от професионалния мъжки тенис не е шега. София е на картата на този велик спорт и това е най-важното. Тенисът е много масов спорт и с широка география, но страните, които организират надпревари от ATP тура, не са много.

Колко струват билетите?

Една от последните оферти на организаторите - пакетен билет на третото ниво в залата за последните четири дни, включително полуфиналите и финалите на сингъл и двойки на 9 и 10 февруари, струва само 75 лева или по-малко от 20 лв. на ден. Феновете могат да закупят пакетен билет за финалните 4 дни и за останалите блокове в залата - за 150, 250 или 350 лв., в зависимост от точната позиция. Децата ползват 25% отстъпка. Те ще влизат напълно безплатно през целия ден във вторник (до 14 години).

Все още има и единични билети за цялата седмица. За първите четири дни (3-6 февруари) те са на еднаква цена, независимо от мястото в „Арена Армеец“. На 3 и 4 февруари билетите ще струват по 10 лева, а за деца до 14 г. - по 5 лв. На 5-и възрастните ще плащат по 20 лв. На 6 февруари цената е 30 лв., а децата ползват 50% отстъпка.

Гаел Монфис на "Аустрелиън оупън". Като зрител той подкрепяше приятелката си Елина Свитолина (№7 в света). Очаква се украинката да дойде поне за два дни в София.

Жребият

Водачът в схемата Карен Хачанов ще дебютира в турнира срещу победителя от срещата Денис Истомин (Узбекистан) - Матео Беретини (Италия). Освен Хачанов, директно от втория кръг ще започнат още трима тенисисти - Стефанос Циципас, Роберто Баутиста Агут и Данийл Медведев.

Двамата българи в основната схема - Адриан Андреев и Димитър Кузманов, ще премерят сили съответно с Матю Ебдън (Австралия) и Робин Хаасе (Холандия). Един от най-интересните мачове на старта е дуелът между Гаел Монфис (Франция) и Виктор Троицки (Сърбия). Сърбинът, финалист в турнира от 2016-а, получи последната „уайлд кард“ за основната схема. Тя бе пазена до последно за Димитров или друга звезда.

Миналогодишният шампион Мирза Башич.

В първия кръг Стан Вавринка ще има за съперник миналогодишния финалист Мариус Копил (Румъния).

„Сега се чувствам много по-добре. Започнах годината в Доха и Австралия, където записах няколко победи. Очаквам тежък двубой срещу Мариус, той игра финал тук и явно условията му пасват. Има страхотен сервис, често излиза на мрежата, със сигурност ще бъде интересно“, коментира на пресконференция Вавринка, който попадна в четвъртината на водача Хачанов.

Стефанос Циципас ще стартира в София срещу Ян-Ленард Щруф (Германия) или тенисист от квалификациите. На четвъртфиналите пък е възможен дуел със седмия поставен Гаел Монфис.

Данийл Медведев.

В неделя започват квалификациите, а първите двубои от основната схема ще бъдат в понеделник.

Известни личности по трибуните

Организаторите обещават много изненади. Куп известни личности - български и чуждестренни, за посланици на турнира. В София, поне като зрители, може да видим украинката Елина Свитолина, приятелка на Гаел Монфис. И... Новак Джокович, чийто чичо е директор на надпреварата.

Тенисистите се возят в автомобили Mercedes, а един от моделите на марката от Щутгарт е поставен на платформа в залата.