Създадена е нова експертна група за по-безопасен интернет за децата, обяви днес еврокомисарката по дигиталната икономика и общество Мария Габриел.

Тя съобщи новината при посещението си в белгийския център за по-безопасен интернет. С нея бе министърът на Белгия за цифровите технологии Филип де Бакер. Посещението бе в Международния ден за по-безопасен интернет - 5 февруари.

Точно преди година на този ден Мария Габриел даде старт на европейската кампания #SaferInternet4EU („по-бедзопасен интернет за ЕС“).

В момента не съществува форум на държавите членки и техните компетентни национални органи, който конкретно и последователно да работи по предизвикателствата на безопасността на децата онлайн.

Групата ще се състои изключително от представители на държавите членки на ЕС плюс Исландия и Норвегия. Задачата й ще бъде да допринесе за политиката за по-безопасен за децата интернет, като предложи конкретни мерки и действия.

Българският еврокомисар посети и Европейското училище №4 в Брюксел, където се намира единствената секция с български ученици. Тя разговаря с българчетата и техни френски връстници от средното училище за опасностите, които дебнат в интернет, и за начините да се предпазват от тях.

Учениците показаха познания как да реагират при някои заплахи онлайн, но за много от новите научиха от дискусията с Мария Габрие Тя специално привлече вниманието на децата към основните правила за кибер хигиена и ги насърчи да споделят с родителите и учителите си винаги, когато се почувстват застрашени в интернет.

Габриел проведе и граждански диалог с около 500 ученици от всички езикови секции в Европейското училище.