Руски съд изпрати член на сектата "Свидетели на Йехова" в затвора за 6 години, след като го призна за виновен в "екстремизъм" в сряда, съобщи Ройтерс.

САЩ и Европейския съюз виждат делото срещу датчанина Денис Кристeнсен като лакмусов тест за религиозната свобода в Русия на фона на все по-обтегнатите отношения между нея и западните демокрации, отбелязва агенцията.

Кристенсен, първият задържан за екстремизъм "свидетел на Йехова" в Русия, не се е признал за виновен.

Говорител на сектата в Русия е потвърдил осъждането на Кристeнсен пред Ройтерс.

Осъденият е бил арестуван през май 2017 г. в гр. Орьол по обвинение, че е възстановил забранена предната година местна религиозна организация на "Свидетели на Йехова". Той е възразил, че не е възстановил организацията, а просто е събрал група съмишленици да изучават Библията, пише на уебсайта на "Свидетели на Йехова". 

Съдебните заседания по делото са възстановени през април 2018 г. и при разпитите на свидетелите е станало ясно, че сбирките на групата са били наблюдавани тайно от руските служби за сигурност, пише още в съобщението.

ЕС иска свобода за Кристенсен

ЕС очаква Денис Кристенсен да бъде освободен незабавно и безусловно.

Това се казва в изявление на Мая Коциянчич – говорител на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

От Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) припомнят, че предстоят още дела срещу членове на „Свидетели на Йехова“ в Русия.

„Никой не трябва да бъде арестуван за мирни актове на молитви като изразяване на религиозни чувства“, заявява Коциянчич.

Тя изтъква, че „Свидетели на Йехова“, както и други религиозни групи, трябва да се ползват от свобода на събиране без намеса, както гарантира руската конституция и в съгласие с международните ангажименти, поети от Москва.