Русия ще разработи две нови ракетни системи с наземно базиране в отговор на очакваното излизане на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег, предаде Ройтерс.

Президентът Владимир Путин съобщи, че става дума за наземна установка за крилатата ракета "Калибър", която сега е базирана само на бойни кораби, и за нов модел ракета с по-голям обсег, която лети пет пъти по-бързо от звука.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че е разпоредел разработките да започнат и да бъдат завършени до края на идната година, така че двете ракети да влязат на въоръжение от 2021 г.

Вашингтон и Москва взаимно се обвиняват, че са нарушили сключения през 1987 г. договор, който забранява ракети с обсег от 500 км до 5500 км в Европа. На 1 февруари САЩ оповестиха, че след шест месеца ще се изтеглят от него, защото Русия вече дълго го нарушава с новата си ракета 9М729, за която Москва твърди, че попада извън обхвата на договора.

Путин заяви на 2 февруари, че страната му временно ще се изтегли от договора, но няма да разполага забранени от него оръжия в Европа, докато САЩ не направят това. САЩ оповестиха, че ще започнат изследвания, развитие и конструиране на нови типове ракети, президентът Доналд Тръмп призова за нов договор на мястото на досегашния, който да включи и други държави, като например Китай.

Москва не е получавала конкретни инициативи от САЩ за включване на нови страни в Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег и не знае доколко са реалистични тези планове, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Чували сме и преди изявления от администрацията на САЩ, че е необходимо в договора да бъдат включени и други страни. Доколко е реалистично това, не знаем", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Както предполага курсът на президента (Владимир Путин), самите ние нямаме намерение да предлагаме и занапред инициативи в тази област, тъй като сме го правили вече неведнъж."

Колкото до договора, казали сме всичко в отговор на голословните обвинения на САЩ, заяви пред ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.