„За мен въобще не е важно кой ще е премиер. Хората казват кой ще е премиер. И не е редно това да се поставя предварително като въпрос“, каза по време на речта си в зала „Арена Армеец“ при откриването на кампанията на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

„Последните месеци ни сполетяха много бедствия. Отдавна бяхме планирали това откриване на кампанията. Затова първо ще ви помоля да станете и да почетем, тези които са имали нещастието по възможно най-нелепия начин да загинат, за което е виновна и природата и човешката глупост“.

С тези думи започна речта си Борисов. Последва минута мълчание.

„И понеже сме свикнали да бъдем прагматични и да се отзоваваме там, където има нужда, продължи Борисов. - Само преди 10-ина дена чрез структурите ни в Мизия и Бяла Слатина дадохме 70 000 лева за медикаменти и храни. Изпълнителната комисия да се събере още днес тука и да предоставим на кметовете на бедстващите райони, като вземем пари от „пропагандата“, която правят другите партии – да се вземе решение 100 000 лева да предоставим на кметовете.“

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да се заяде с конкуренцията, на която „построихме магистрали, а ти си слагат билбордове и от сутрин до вечер ги гледаме по клипове по телевизията“.

Думата „власт“ не е хубава, тя не е „власт“. Хората ни избират да управляваме, ако не можем, си отиваме, каза Борисов.

Според него „най-добрата оценка я дава народът, той оценява кой как е управлявал“. Борисо добави:

„След като ние, след метежа, който ни спретнаха, като видях в другите партии какви пиари, какви хора влязоха, вече ми е ясно как направиха всичко февруари месец, включително и ЕРП-тата, които задържаха сметките и направиха фактури за по 45 дни, но миналото, минало. Именно затова отстраняваме грешките си и опитваме да станем по-добри. Но след февруарските събития, българите два пъти ни поставиха на първо място. Така, че нека се съобразяваме с мнението на хората. Ще отделя място на една част от програмата на ГЕРБ – образование, имаме готов закон за средното образование, здравеопазване, пенсионната реформа, за всички вече стана ясно, че само ГЕРБ може да строи магистрали...“

„В днешния ден си мислех в каква посока да поведем партията, не толкова в тази кампания. При нас не стои въпросът дали водачите ще влязат в парламента или не, стои въпросът – имаме ли мощности, достатъчно капацитет да управляваме по-добре. За всички е ясно какво е финансово-икономическото положение в страната. Мислех да го повтарям, но няма. БСП, ДПС и „Атака“ разбраха, че просто не могат. Искат, убеден съм, че искат, но не могат. Абдикираха на първата година от управлението си. Когато обслужваш корпоративни интереси, има обръчи от фирми и какво ли не, няма как да работиш. Има една истина – дойде ли БСП на власт спират европейските фондове, дойде ли ГЕРБ – пускат ги. Кадрите на ГЕРБ могат само да будят завист у другите партии“, добави Борисов.

А накрая благодари на залата: „Между другото да ви благодаря – Жан Клод Юнкер каза пред Ангела Меркел: „Както ме посрещнаха в България, така както го направиха ГЕРБ никой друг в Европа не го е правил“. Обещавам ви до края на годината Юнкер да дойде в България, добави той.

Ние сме предвидим евроатлантически партньор, каза още Борисов. Но после подчерта, че България има традиционно добри отношения и с Русия и затова за ГЕРБ не е самоцел да се противопоставя на Москва.

Борисов заяви още:

„Надявам се да не се поддадем на реваншизма, въпреки, че те положиха толкова усилия да ни унищожат, те искаха с всички средства да ни унищожат. Повтарям – така ми се иска да им го върна, но ние можем да гарантираме, че всеки, който е поставен на правилното място, експерт, че ще бъде оставен на работното си място. Само със спокойствие ще дойдат инвестиции, бизнесът ще се успокои, ще влязат европейски фондове. Затова, ГЕРБ, забранявам, дори да ви донесат компромати, върнете им ги“.

После призова хората си, ако искат да успяват да подражават на Гунди:

„Тук има само един по-голям левскар от мен, това е Георги Марков, но ми се струва, че дори тази синя деветка има специален смисъл. Като кажеш синя деветка изпъква едно име – Гунди, защо всички го обичаха и му се радваха, не защото беше гениален и много добър футболист, преди всичко беше човек и най-вече със своята скромност, със своята човечност не само на терена, но и извън него, беше кумир на цели поколения. Ако ние искаме, поне мъничко да приличаме на тази синя деветка, трябва точно неговото поведение да изкопираме. На политическия терен безкомпромисно и раздаване до край, извън него – човещина, толерантност, уважение на нашите политически противници. Защото те имат симпатизанти – може да са в селата, но са хора, българи и ние ги обичаме. Всички са ни важни, този народ, ако не разбере, а и всички ние, че само работа, ама само работа и работа може да донесе пенсии, заплати и каквото и да било. Стига с това, че я няма държавата. Как я няма? А тоя боклук кой го хвърля в реките, кой замърсява природата? Държавата или хората? И двете“.

А накрая заяви:

„Желая толерантна кампания, успехи...Внимавайте! Ние да направим необходимото, пък после ще решаваме. Надявам се, в другите политически партии да има повече разбиране. Да разберат, че са си отишли за недобро управление. Надявам се да спрем да занимаваме обществото с избори. Това не е стабилна държава, която всяка година провежда избори, това не е държава, която може да се оправи с проблемите си. Победа! С толерантни и мирни средства!“

Вижте още: "Обещано от ГЕРБ: Санират панелките с държавни пари".