Председателят на Съвета на директорите на "Софарма" и издател на "Клуб Z" Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов бяха напълно оневинени от Софийския градски съд по обвинението в укриване на данъци.

Съдът отхвърли и гражданските искове на Министерството на финансите - съответно над 62 млн. лв. за Донев и 7,5 млн. лв. срещу Борисов. Освен това разходите по делото - около 16 000 лв., ще бъдат платени от държавата.

Двамата бяха подсъдими по чл. 255 от НК – за укриване на данъци, за 7 сделки с акции на „Софарма“ и в различни конфигурации между фирмите „Елфарма“, „Телсо“ АД, „Софстрой“, „София“ АД, „Телекомплект“ АД и „Финансово консултантска компания“ АД. Тъй като продажбите са станали на нерегулиран пазар, спорът беше кое подлежи на облагане като печалба. Пакетите акции са продавани по правилата с пряко договаряне между свързани лица по 1 лев за брой и върху тази стойност е платен дължимият данък. А прокуратурата пресмята в различните случаи цени по малко над 9 лв. за акция – колкото смятат, че биха стрували на свободния пазар. Така, най-общо казано, вади числото „А“ от числото „Б“ и получената разлика я претендира като евентуална подлежаща на облагане печалба.

След делото днес Донев каза, че след 7 години ходене по мъките иска първо да си почине. Той обаче заяви, че делото няма да свърши скоро - визирайки следващите инстанции, а и "идеята на това дело е да не свърши скоро".

Той отказа да коментира дали прокурорските гонения срещу него са свързани с медиите му - преди Пресгрупа "168 часа", а днес - групата медии "Клуб Z".

Донев обяви, че още преди години му е било заявено, че понеже искал да става премиер на България, ще бъде спрян.

"Нямам и никога не съм имал такива намерения - аз съм доктор по икономика и мисля, че съм постигнал всичко", каза още Донев.

Донев обяви, че след толкова години не е реваншистки настроен - по повод дали ще съди прокуратурата.

"Аз лично се радвам че с тази присъда съдът спаси капиталовия пазар в България. 

В професионалните среди колегите са наясно със случващото се в България. Проблемът е, че в чужбина хората не са наясно и не са длъжни - и това е удар по най-голямата компания, заради случващото се в България."

Прокуратурата заяви, че ще протестира оправдателната присъда. Зам.градският прокурор Даниела Димитрова изрази съмнения, че този съд не бил безпристрастен, защото още в началото (през 2015 г., б.р.) им върнал обвинителния акт за доработване с посочени 11 съществени процесуални нарушения. Тя не отговори на журналистически въпрос: това прави ли пристрастен всеки съд, който връща на прокуратурата калпав обвинителен акт.

"Според българския закон блоковите сделки по принцип подлежат на облагане, когато са сключени извън Българската фондова борса" - мотивира се екзотично прокурорката. (Всъщност парите от сделките никога не са крити и фигурират в данъчните декларации, а прокуратурата пледираше облагане на хипотетичната разлика, ако ги били продали на борсата, б.р.). - И когато са между свързани лица, в такъв случай бъдете така добри да си платите данъка", продължи в същата посока Димитрова.

Затова пък тя коментира една единствена от подточките на вчерашните пледоарии на защитата - а именно казаното от Даниела Доковска, че прокуратурата дори не си е направила труда да установи, че няма как субективно Донев и Борисов да са извършили престъплението затаяване на истина за данъците им, тъй като не те са изготвили данъчните декларации на дружествата, съответно за 2007 и 2009 г. На това прокурорката изведе странната конструкция, че всеки, който си наеме счетоводител не може да бъде съден.

В коментар след процеса адвокат Ина Лулчева за пореден път напомни основното: че прокуратурата винаги пропуска да сподели, че НАП в ревизия на фирмите на Донев и Борисов е установила, че нямат данъчни задължения. И защо двамата трябва да подозират нещо друго, попита тя.

На въпрос - трябвало ли е процесът да отнеме 3 години на досъдебна фаза, и още 3 години същинска съдебна част, тя отговори, че това е дело, което се нуждае от една единствена съдебно-счетоводна експертиза: че блоковите сделки не са борсови и цените там са различни...