България има редица имоти в чужбина, които не са добре управлявани и които Министерството на външните работи планира да продаде. Това съобщи днес в парламентарния контрол външната министърка Екатерина Захариева.

Повод бе въпрос от Кристиан Вигенин от БСП, който също управлява МВнР в периода 2013-2014 г.. Според него има дългогодишна безстопанственост на имотите ни зад граница.

Става дума за бивши дипломатически представителства и посолства, които не се ползват или не са нужни спрямо обема на дипломатическата мисия в страната, обясни Захариева.

"Извършен е задълбочен анализ със становището на всички политически дирекции, включително там, където има представителства, и становища от посланиците. Имаме планирани за продажба за тази година няколко имота в Аржентина, Белгия, Гърция, Канада, Колумбия, Никарагуа, САЩ, Уругвай и Финландия", заяви тя.

И даде пример с Етиопия, където двама български дипломати работят в "огромно посолство" в столицата Адис Абеба.

"Целта е в максимална степен запазване на държавната собственост извън граница, но и ефективно управление на имотите, а не те да бъдат оставяни да се рушат и да се плащат глоби", каза още министърката.

Според Вигенин подобни мерки се заявяват всяка година, но резултати няма. През 2018 г. е продаден само един имот - в Хага, разкри Захариева.

"Става въпрос за почти изоставена сграда, бивша търговска служба, за сумата от 1 165 165 евро", уточни тя.

Имотът не е ползван от 2010 г. и състоянието му се е влошавало, трупал е разходи от различни такси и застраховки.

Вигенин и Захариева не можаха да определят кой е направил несъществуващия преди електронен регистър на имотите в чужбина. Министърката изтъкна, че такъв вече имало, но тя била учудена, че е нямало преди. Вигенин пък заяви авторство - такъв започнал да се прави по време на неговия мандат през 2013 г.