Основателят на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке призова умерените ѝ членове да "скъсат с крайнодесните екстремисти в" партийните редици, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Изключете ги и поискайте от тях да напуснат партията! Защо позволихте на крайнодесните екстремисти да намерят убежище във вашата партия?", пита Луке, като добавя, че "тези, които мълчат, се превръщат в съучастници".

Луке основа "Алтернатива за Германия" през 2013 г. като партия срещу еврото, но с прииждането на стотици хиляди бежанци през 2015 г., тя придоби дясна идентичност и се превърна в партия срещу имиграцията.

Основателят бе принуден да напусне "Алтернатива за Германия", след като загуби битката за лидерството срещу Фрауке Петри. Петри на свой ред напусна формацията през 2017 г. също с аргумента, че е станала твърде крайнодясна.

"Алтернатива за Германия" твърди, че не е организация на неонацисти и че активно изключва или изолира членове, които поставят под въпрос дали Холокостът се е случил наистина.

В писмото си Луке посочва, че крайнодесни екстремисти са не само отричащите Холокоста и "бръснатите глави", но и германците, които "си мислят, че са по-добри от хората с друг произход само защото не са германци".