"Би било интересно, ако си водя кампанията от килията."

Това заяви днес пред журналисти Евгения Банева, която искаше промяна на мярката за неотклонние в по-лека. Специализираният съд обаче реши да я остави в ареста.

Тя и съпругът й са практически под стража от 26 октомври, когато бяха задържани във Франция, после екстрадирани у нас и оттогава неколкократно искат промяна на мерките си за неотклонение в по-леки.

А само преди няколко дни стана ясно, че инициативен комитет издига Евгения Банева за кандидат на предстоящите евроизбори.

Днес бизнес дамата показа отлично владеене на арестантския жаргон, като заяви, че след инцидента, при който в килията на мъжа й бе намерен мобилен телефон, тя е подлагана няколко пъти на т. нар. пълен тараш. 

"За хората, които не са пребивавали в ареста - това е нахълтване на около 6-7 души и изнасяне на "целия катун", както ние го наричаме на арестантски език", показа за втори път владеене на сленга Банева.

По повод обвиненията на прокуратурата - че с мъжа й от килиите опитват да организират "хибридна война" срещу България и са искали убежище за себе си и децата си в Русия, тя ги "намира за пълна лъжа".

Банева заяви, че ако са искали с децата си, са можели много пъти да останат в Русия и дори практически ходели по 5-6 пъти годишно. Но изрази и странно мнение за руснаците:

"Каква хибридна война ще организираме, и то точно между Коледа и Нова година, когато аз лично се съмнявам, че има някой трезвен руснак."

Фамилията Баневи - включваща и възрастната майка на Николай - Мария, според прокуратурата представлява организирана престъпна група за длъжностни писвоявания, избягване на данъчни задължения и пране на пари. Всички те са свързани с приватизираните от семейството предприятия. След ареста им зам. главният прокурор срещу корупцията Иван Гешев заяви колосалната сума от един милиард лева, които били изпрани от Николай Банев.

Последно съдът отказа да пусне самия Банев само преди около две седмици - на 1 февруари. 

На днешното заседание се наложи съдия Цветан Колев да даде нови няколко часа на адвокатите да се запознаят с документите по делото. От вчера като защитник на Банева е встъпила и бившата депутатка и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева заедно с Илко Димитров.

"Изборният кодекс е променен и това дали (Банева) иска да се кандидатира за евродепутат вече няма значение", каза след това пред журналисти прокурор Мария Дойчева (тя визира факта, че имунитетът на кандидат-депутатите вече не пази "заварените положения", б.р.).

Тя се зарече, че "прокуратурата няма да й пречи тя да провежда активна кампания, да търси подкрепа сред избирателите".

По повод твърденията, че не са контактували с Русия, прокурорката каза иронично само че според НПК обвиняемото лице има право да не казва истината и "тя се възползва чудесно от това".