"Откакто дойде ГЕРБ на власт, включително с помощта на медиите, ме пращаха емигрант в Катар, Дубай, къде ли не. Прави се всичко възможно да ме видят с куфарите. Не, аз ще стоя тук, независимо дали ще стоя в първобитните условия на следствения арест, или ще стоя някъде другаде - мен това не ме интересува."

Това каза днес Николай Банев пред специализирания съд по време на гледането на искането му да го пуснат от ареста с по-лека мярка - каквато и да е тя. Той обяви, че вече има само една цел - да докаже, че прокуратурата действа поръчково.

"Съжалявам,че съм толкова рязък - особено следователите не мога да си представя, че първо имат професионалните качества, второ - имат възможност за анализ на толкова дългогодишни икономически процеси. Аз действително започвам да имам самочувствие, че е възможно един единствен човек да извърши толкова невероятни крупни криминалини деяния", каза собсвтеникът на АКБ.

Днес защитата извади в негова подкрепа нови факти: първо петте самолетни билета на семейството за полет от Ница до София на 26 октомври. Адвокат Христо Ботев твърди, че атрактивният арест на летището в Ница е бил напълно излишен, тъй като на 23 октомври, когато го обявяват за издирване, Банев е говорил със следовател, заявил е, че със съпругата си са във Фрнция, че на 26-и ще се приберат и е обещал на 29 октомври да се яви на разпит. И това е документирано по делото. За тях нямало дори призовка, на базата на която да са ги търсили, преди да опрат до крайната мярка - Европейска заповед за арест.

Вторият аргумент на защитата бяха две търговски дела, по които идентично окръжният и апелативният съд на Варна присъждат, че контролираното от Банев "Полимери" АД не е прехвърляло имоти на загуба. Исковете са били от синдиците на двете дружества, а според адвокат Ботев това сериозно ще разколебае и обвинението не само за присвояване, а и за последвалите неплащане на данъци и пране на пари.

Освен това днес стана ясно още нещо - че прокуратурата е пратила искане за разкриване на банкова тайна до "любимата" Швейцария. Оттам въобще не са ни удостоили с отговор за няколко месеца.

"Днес имах взъможността да се запозная с невероятните 127 тома на обвинението и все едно бях попаднал в детска градина", заяви на свой ред подсъдимият. "Аз наистина съм в детската градина на анализа на икономическа дейност, която се представя като криминална".

Той каза, че за някои от бизнес провалите му са виновни Арабската пролет, световната икономическа криза, свалените от Европа мита за китайски електромотори, неподкрепата на България за собствения й бизнес и т.н. 

"Онзи" Мондешки - като положителен бизнес пример

Прокуратурата на свой ред изреди множество сдвидетелски показания, според които Баневи са били ужасно некадърни стопани. Сред тях са продажбата в Иран на уникална поточна линия на "Полимери", внесена от Япония през социализма, както и решения на мажоритарния собственик на места машините да се режат за скпап, и дори да се рушат стени и да се вади арматурата за "вторични суровини".

По думите на държавното обвинение от бившия Химически комбинат "Карл Маркс" в Девня, само "Полимери" е западнало след приватизацията, а другите 2 дружества, на които той бива разделен след промените, работят и печелят и до днес (едно от тях е "Солвей соди", б.р.).

Като добър бизнес пример бе даден и бившият "Елма" Троян - който е продаден напълно западнал от Банев на "Мондешки" и вече под име "Елпром"-Троян работи отново. Става въпрос за Младен Мондешки - брат на известния като лобиста на Делян Пеевски в съдебната система адвокат Момчил Мондешки - главен герой на записите "Яневагейт", в които ВСС и Инпсекторатът не откриха данни за огромна търговия с влияние в съдебната система.

Адвокат Христо Ботев опонира, че делото не е с предмет дали Банев е добър стопанин и добър бизнесмен, а е за съвсем други неща.

Самият подсъдм пък обвини Иван Гешев - "шефа на госпожата и господина" (сочейки към двамата прокурори) в лъжа. Според него той публично е излъгал, че "АКБ форес" е приватизирал между 1/3 и 2/3 от българската икономика".

Обвинителите днес използваха сериозно в ущърб на Банев факта, че в килията му бе намерен мобилен телефон. Както зам.-главният прокурор Иван Гешев вече съобщи по телевизията, по него Банев е комуникирал с майка си и с руски граждани, от които е искал политическо убежище в Русия.

"Аз още не знам как някой, намирайки се в Република България, може да получи политическо убежище в Русия - отбеляза на това адвокат Ботев. - И второ: откога е пресътпление някой да не харесва своята родина?"

Съдът прие най-вече, че са налице обосновани предположения за присвояване, умишлена безстопанственост и другите престъпелния, за които обвиняват Банев (дъначни измами, и пране на пари, б.р.). Така съдия Иво Хинов се мотивира, че заради тежестта им и заради възможността да влияе на свидетели и финансови документи, той не бива да бъде пускан. След като го остави в ареста защитниците заявиха, че ще обжалват пред апелативния спецсъд на 7 февруари.

"Николай Банев не превива гръб!", каза пък на излизане възрастната му майка Мария, която също е съподсъдима като член на семейната "организирана престъпна група".