Докато Европа се пита ще се върнат ли в нея руските и американските ядрени ракети със среден и малък обсег, зад полярния кръг се трупа напрежение между Русия и Норвегия, скандинавската страна, която членува в НАТО и в европейската зона за свободна търговия.
 
В сряда Норвегия обвини руските Въздушно-космически сили (ВКС), че са тренирали нападение срещу норвежки радар, съобщи "Военное обозрение", цитирано от БТА.

Ден по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нападна Норвегия, че тя е виновна за повишаването на напрежението:

"Обърнахме внимание на публикувани в норвежките средства за масова информация съобщения за тройно увеличаване за последните десят години на влизанията на атомни подводници на страните от НАТО в норвежки води", каза тя.

По думите й само през 2018 г. са отбелязани 27 такива влизания.

"За обосноваването на такива действия продолжават подмятанията за мнима руска заплаха, каза Захарова. - При това примерите за дейното участия на самата Норвегия в осъществяването на плановете на НАТО за увеличаване на присъствието на алианса в арктическия регион стават все повече", добави говорителката. "През 2019 г. списъкът ще бъде попълнен със създаването инфраструктура за обслужване на подводници в северния Атлантик."

 
Директорът на норвежкото разузнаване Мортен Хага Лунде заяви пред военнослужещи в Осло, че на 14 февруари миналата година руски самолети осъществили "драматична" имитация на атака срещу военен радар край град Вардьо в Северна Норвегия.

"Риториката на Русия срещу Норвегия стана по-рязка. Военната дейност на федерацията е сигнал за влошаване на ситуацията в региона и няма никакви признаци, че през 2019 г. отношенията между двете страни ще се подобрят", каза Лунде, цитиран във "Военное обозрение".

Според норвежкия генерал в миналогодишната операция на руските ВКС са участвали 11 бомбардировача, излетели от военно летище в северната Колска област. Самолетите са прелетели над Баренцово море и са "имитирали атака" срещу радиолокатора край Вардьо, после са се върнали в базата си, без да минават норвежката граница.

Радиолокаторът, известен още като "Глобус - II", официално служи за прихващане на т.нар. космически отпадъци, т.е. излязло от употреба оборудване в орбита, което може да падне върху Земята.

Предполага се обаче, че той може да прихваща и балистични ракети в полет и да бъде част от натовската противоракетна отбрана. Вардьо се намира срещу Колския полуостров в Баренцово море, където са разположени руски подводници с ядрени ракети.

Командващият руския Северен флот адмирал Николай Евменов каза в интервю за РИА "Новости" през декември, че за първи път над Баренцово море са се появили американски стратегически разузнавателни дронове "Глобал хоук" и британски страгегически разузнавателни самолети "Сентинел".

Най-големите военни учения на НАТО миналата година под кодовото названия "Трайдънт джанкчър 2018" бяха пак в Норвегия и САЩ удвоиха техния контингент морски пехотинци в скнандинавската страна на 700 души, напомня Евменов.

Командващият военноморските сили на НАТО вицеадмирал Клайв Джонстън още през 2016 г. отбеляза, че активността на руските подводници в Заполярието е по-голяма от когато и да е било през Студената война, съобщи радио "Свобода".

"Русия явно проявява интерес към подводната инфраструктура на НАТО", каза пред "Вашингтон пост" американският адмирал Ендрю Ленън.

Той посочи, че руските подводници "проявяват активност близо до подводните кабели, каквато никога не сме наблюдавали". Ленън имаше предвид трансатлантическите комуникационни кабели, които свързват Европа с Америка. 

В Северодвинск се строят 13 нови подводници и до началото на идното десетилетие руският Северен флот трябва да разполага с общо 30 ядрени подводници, съобщи радио "Свобода".