Без всякакво съмнение оръжейният търговец Емилиян Гебрев е бил отровен от Русия и това не е солова акция. Целта: да бъде изместен Гебрев от пазара. А навярно и българската държава е съдействала за това.

Тези тези изрази пред БНТ съпредседателят на управляващата малка коалиция Обединени патриоти и лидер на НФСБ Валеви Симеонов по случая с отравянето на Гебрев, който пак стана актуален, след като лицето Сергей Федотов бе свързано с неговото отравяне и с това на Сегей Скрипал във Великобритания. Симеонов сам е поискал интеврю в БНТ, защото имал какво да разкаже.

Какво общо има Симеонов с Гебрев, разказа самият Симеонов. В края на 2017 година, в качеството си на вицепремиер, с ресор икономика, Симеонов "предприел действия, с които показал, че мисли за бизнеса в България". Затова Гебрев потърсил контакт с него.

"Тогава "Дунарит" имаше проблеми - Министерство на икономиката бе замразило лиценза му. Той твърдеше, за съжаление не без известно основание, че има репресия спрямо него", отбеляза Симеонов.

Конкретно оръжейният бизнесмен го потърсил за съдействие за замразена на пристанището в Бургас пратка за Индия. "Донякъде съм изглеждал като Майка Тереза за такива тежки случаи на икономически проблеми", обясни председателят на НФСБ.

Тогава Гебрев му разказал и историята на проблемите си, които датирали с желанието му да закупи "Дунарит" - още през 2015 г., когато Гебрев бе и отровен. 

"Добре звучи. Правилно. Абсолютно е така. Аз съм убеден в това", съгласи се Симеонов с версията на оръжейния бизнесмен, че опитът за отравяне идва от Москва и целта е придобиването на бизнеса му. "След като не е реализирано желанието на Цветан Василев да прехвърли в руски ръце "Дунарит" и се появява конкурент, последва въпросното отравяне, което е безспорно. Не е коректно да се твърди, че няма доказателства за това", допълни той.

После нещата за оръжейния бизнесмен се усложнили, продължи да разказва Симеонов с уточнението, че не е адвокат на Гебрев и имало моменти в биографията му, които не приема и не кореспондирали с "етичния бизнес". 

"Какво става? - Той измества от големи държави руските доставки на боеприпаси. Измества Русия като доставчик на боеприпаси и с това става мишена. Конкретен пример - Индия - там той е изместил руската държава като доставчик и той е номер едно", продължи Симеонов.

За Симеонов Гебрев е търговец от огромен мащаб и макар и на някои да изглеждало смешно, че може да измести Русия в доставките на боеприпаси, това било съвсем реално. Купувал барут от Сърбия на ниска цена, продавал го на българските заводи, след което той изкупува тяхното производство и го изнася.

"Така че съвсем обяснимо е спрямо него да бъдат прилагани такива мерки за ликвидиране на конкуренция. Никакво съмнение нямам, че той е бил отровен точно от държавата, която има интерес от това", обобщи съпредседателят на ОП.

На въпрос защо сега този случай става публичен, депутатът направи връзка с факта, че самият Гебрев поиска от главния прокурор Сотир Цацаров възобновяване на прекратеното през 2016 г. разследване за отравянето му след случая "Скрипал", "предполагайки че спрямо него е приложена същата схема за отравяне".

Според бившия вицепремиер въпреки че службите твърдят, че са си свършили работата по случая "Гебрев", не са. Симеонов попита и знае ли се всяка крачка на предполагаемия отровител руснакът Сергей Федотов у нас - идвал няколко пъти, извадил виза, като трябва да е имал и предварително заявен престой. Лидерът на НФСБ категорично отхвърли лансираните версии за "солова акция" на отровителя.

"Ще подам жокер. Договорът с Индия беше легален и аз не можех да проумея защо българската държава точно в този момент реши да замрази лиценза, защо точно в този момент прокуратурата реши да го обвини като ръководител на организирана престъпна група и тази голяма пратка да стои и ние да загубим индийския пазар. Защо? Дали пък за да не се наместят руснаците".

"Министърът на икономиката (Емил Караниколов) ли обвинявате в момента?", попита водещата

"Министерство на икономиката замразява лиценза. А кой казва на Министерство на икономиката - това е друг въпрос. Но кой казва, казах, че няма да отговоря. За хората, които разсъждават, могат да си направят изводите", посочи в отговор Симеонов.