Ново 20 в хода на приемането на промени в Изборния кодекс - от ГЕРБ са на път да размислят за отмяна на задължителното осигуряване на машинно гласуване в бъдеще и нещо повече - предлага се на избори от догодина да се гласува само с машини, а вотът с хартиена бюлетина да бъде напълно премахнат. 

Това се случи на извънредно заседание на правната комисия, свикано от председателя й Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той поиска прекъсване на пленарното заседание, което от сутринта се занимава именно с Изборния кодекс. Но дебатите зациклиха. В крайна сметка почивка имаше, а в комисията бяха предложени нови текстове. Промените не присъстват в досегашния доклад на комисията и по правилник не би трябвало да бъдат внесени като поправки в залата.

В досегашния вариант на текстовете се предлагаше на вота за Европарламент през май машини да има в поне 1000 секции (вместо във всички, както е в действащия от 2014 г. насам закон - б.р.). В новото предложение идеята е следната: на евровота машинно гласуване да има в 3000 секции в страната (от общо над 12 000), на местния вот през есента те да са 6000, а на следващия през 2020 г. изборите да се провеждат изцяло машинно. Първите две предложения дойдоха от ГЕРБ, а третото - от ДПС. Текстовете получиха подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "патриотите" в правната комисия.

"Целта на машинното гласуване е да елиминира субективния фактор в преброяването. Ако допуснем комбинирано гласуване (с машини и хартия, бел. ред.), не намаляваме дефекта", обясни позицията си Йордан Цонев от ДПС.

Машинно гласуване обаче няма да има в чужбина, в мобилните секции или в лечебните заведения и в други специални институции.

Извънредното заседание на правната комисия започна с предложение от БСП да се обсъдят отново приетото от комисията вчера осакатяване на преференцията, което на практика прави почти невъзможно пренареждането на листата. Мнозинството веднага отхвърли предложението, при което депутатите от левицата напуснаха.

Емил Димитров-Ревизоро от "Обединени патриоти" вметна друга идея след това:

"Вчера възникна въпросът какво правим с ЦИК, сроковете и така нататък, възприехме една политика. Изглежда, че трябва да пристъпим към изцяло нов Изборен кодекс, тогава да сменим ЦИК."

В момента Централната избирателна комисия е в особена ситуация - мандатът на членовете й изтича преди изборите. Управляващите решиха вчера в комисия, че няма да се избира набързо нов състав, което по закон трябва да стане до края на февруари. Тази дискусия предстои в пленарната зала.

Освен машинното гласуване от ГЕРБ върнаха на обсъждане стара тема - електронното дистанционно гласуване, като представиха писмо от организация на българите в чужбина, искащи този тип вот. И гласуваха предложение - да се напише до 30 ноември пътна карта за експериментално гласуване от този тип.

Срещу това обаче възразиха от ДПС:

"Кой ще установи кой стои зад IP адреса? Едно лице в Истанбул с електронния подпис, което е взело от ЦИК, защитено е софтуерно, но не седи там лицето, а координаторът на ДПС. Кой ще го установи? Никой", заяви Йордан Цонев.

От ГЕРБ отвърнаха, че имало технологии за лицево разпознаване, които да компенсират тази дупка в сигурността. Емил Димитров-Ревизоро обаче изтъкна, че гласуващият може да е пред камерата, а зад камерата да има "някой с пистолет или пари". В крайна сметка предложението бе прието с 6 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Подобна ситуация имаше и през 2016 г. при предишния ремонт на изборното законодателство. Тогава управляващите направиха извънредно заседание на правната комисия, за да редактират текстовете за гласуването на българите в чужбина и квадратчето "не подкрепям никого". Опозицията не присъства на заседанието и го определи като "несъстояло се" и "криминално".

Дискусиите в пленарната зала продължават и се очаква да са до много късно - съдейки по скоростта, с която вървят дебатите от 9 ч. сутринта. Най-спорните теми ще са преференциите, машинното гласуване, електронният вот, слагането на камери в изборните секции - дебатите по тях обаче предстоят. 

Междувременно и сутринта имаше протест срещу "убийството" на преференциите, замисляно от ГЕРБ и ДПС с подкрепата на НФСБ и "Атака". Довечера в 18 ч. се свиква нов протест, подкрепа за който идва от цялата извънпарламентарна демократична опозиция - "Демократична България", СДС и ДБГ вече излязоха с призиви.